Βρετανοί επιστήμονες αναπτύσσουν νέα μέθοδο επιλογής του τέλειου ωαρίου! Ευκολότερη σύλληψη, λιγότερες πολύδυμες κυήσεις, λιγότερες αποβολές υπόσχεται νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης στο «δοκιμαστικό σωλήνα» που ανέπτυξε ομάδα βρετανών επιστημόνων.

Για τον Simon Fishel, διευθυντή της CAREfertility, κλινικής στο Λονδίνο που αναπτύσσει τη νέα τεχνική, η επίτευξη του στόχου «μια εγκυμοσύνη από ένα έμβρυο» ισοδυναμεί με την αναζήτηση του… Αγίου Δισκοπότηρου στην έρευνα στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Οι συνεργάτες του κατάφεραν να φτάσουν πιο κοντά στον απώτατο αυτό στόχο με μια νέα πιο αποτελεσματική μέθοδο απομόνωσης των ιδανικών υποψήφιων ωαρίων στο εργαστήριο.

Μέχρι σήμερα, η τελική επιλογή των «καλύτερων» ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση, ανάμεσα σ’ εκείνα που λαμβάνονται από τις ωοθήκες, γινόταν με εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Η νέα τεχνική συνδυάζει τον παραδοσιακό έλεγχο με μια νέα προηγμένη διαδικασία «σκαναρίσματος» των ωαρίων από ηλεκτρονικό υπολογιστή, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές ανωμαλίες στα χρωμοσώματά τους.

Και παλιότερες ερευνητικές προσπάθειες έχουν εστιάσει στο γενετικό έλεγχο των ωαρίων που προορίζονται για εξωσωματική γονιμοποίηση, ωστόσο η επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία έχει κατακτήσει μια πιο «εκλεπτυσμένη» τεχνική, που λαμβάνει δείγμα από ένα απειροελάχιστο τμήμα του ωάριου, που ονομάζεται polar body, δεν παίζει ρόλο στη γονιμοποίηση αλλά περιέχει τα μισά χρωμοσώματα του ωαρίου!

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους, η ομάδα των Βρετανών έχει να επιδείξει μια σημαντική πρώτη επιτυχία της τεχνικής τους, αν και βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο εφαρμογής της: Χάρη σ’ αυτή, μια 41χρονη Βρετανίδα που απέτυχε σε 13 (!) διαδοχικές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι πλέον έγκυος! Καλά γεννητούρια ευχόμαστε σ’ αυτή αλλά και σε χιλιάδες άλλες γυναίκες που στρέφονται στις τεχνικές της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ως τελευταία ελπίδα τεκνοποίησης.

Διαβάστε ακόμα:
Το ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp

Τεχνητά ωάρια και σπερματοζωάρια
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.5790.asp