Σας πνίγει η δουλειά, δεν προλαβαίνετε ή δεν έχετε το «κουράγιο» να πάτε στο γυμναστήριο για χάρη της υγείας σας; Μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Heriot-Watt του Εδιμβούργου στη Σκοτία έφτασε σε συμπεράσματα ενθαρρυντικά για όλους εκείνους από εμάς που το πρόγραμμα τους είναι «φορτωμένο» και «απαγορευτικό», έστω και για αυτά τα «30 λεπτά άσκησης 3 φορές την εβδομάδα» που συνιστούν οι περισσότεροι κρατικοί οργανισμοί υγείας.

Η αναγγελία των «εκπτώσεων» στο τι μπορεί να θεωρείται «απαραίτητη γυμναστική» αφορά μόνο την πρόληψη του διαβήτη και έγινε μέσω της επιστημονικής επιθεώρησης «BioMed Central Endocrine Disorders», αν και σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και προηγούμενες έρευνες για την καρδιακή λειτουργία.

Ο βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, δόκτωρ James Timmons φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι έντονη γυμναστική διάρκειας μόλις 3 (!) λεπτών μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη μέσω του ελέγχου των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας: «Πρόκειται για μια τόσο σύντομη άσκηση που μπορούμε να την κάνουμε χωρίς καν να ιδρώσουμε». Επιπλέον αυτό το «άψε-σβήσε» μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με «ατέλειωτες ώρες ασκήσεων αντοχής κάθε εβδομάδα».

Ο καθηγητής Timmons μπορεί να υποστηρίζει αυτή την άποψη μετά από παρακολούθηση μιας ομάδας 16 «εικοσάρηδων» και σχετικά αγύμναστων αντρών. Το μόνο που έκαναν ήταν να γυμνάζονται με ποδήλατο γυμναστικής για 30 δευτερόλεπτα, 2 φορές την εβδομάδα.

Μέσα σε δύο εβδομάδες κατάφεραν κατά μέσο όρο να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους κατά 23%. Όλα αυτά καταλήγουν στην «απλή ιδέα ότι έντονες μυϊκές συσπάσεις στη διάρκεια ενός σπριντ ή άσκησης με ποδήλατο ενισχύουν πραγματικά την ικανότητα της ινσουλίνης να καθαρίζει τη γλυκόζη την κυκλοφορία του αίματος».

Η συμβουλή που προκύπτει ως συνοπτικό συμπέρασμα των υπολογισμών των ερευνητών με βάση τα στοιχεία της μελέτης είναι η εξής: «7 λεπτά άσκηση την εβδομάδα είναι αρκετά για την πρόληψη του διαβήτη».

Διαβάστε ακόμα:
Fit σε κάθε ηλικία
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.7846.asp

Keep walking
http://www.vita.gr/html/ent/517/ent.6517.asp

Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp