Πετυχημένη η πρώτη δοκιμή γονιδιακής θεραπείας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας! Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε δύο γυναίκες, που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια νέα γονιδιακή θεραπεία. Τα συμπτώματά τους, πόνος και φλεγμονή, υποχώρησαν σημαντικά μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι «αυτοάνοση» πάθηση, δηλαδή την προκαλεί ανωμαλία του ανοσοποιητικού συστήματος που στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να ανακαλύψουν την αιτία για την… «αναίτια» επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στις αρθρώσεις του σκελετού, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται με έντονους πόνους, φλεγμονές και ακαμψία των αρθρώσεων σε χέρια και πόδια. Μάλιστα, η πιθανότητα να εμφανιστεί η πάθηση στις γυναίκες είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους άνδρες. Σε ένα μικρό ποσοστό, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη «καθήλωση» του ασθενή.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου στη δοκιμή τους ήταν να «εμφυτεύσουν» ειδικά γονίδια σε δείγμα ιστού που λήφθηκε από τις αρθρώσεις των δακτύλων των ασθενών.

Γι’ αυτό το σκοπό, χρησιμοποίησαν σαν «όχημα» ένα ρετροϊό που έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα. Στη συνέχεια, επανατοποθέτησαν το δείγμα του ιστού στις αρθρώσεις των ασθενών. Τα γονίδια που χρησιμοποιήθηκαν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μια πρωτεΐνη που εμποδίζει τη δράση της «ιντερλευκίνης 2», ενός «διαβιβαστή» που βοηθάει στην «επικοινωνία» ανάμεσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλεί φλεγμονή στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η επέμβαση «δούλεψε» βελτιώνοντας μάλιστα θεαματικά την κατάσταση στη μία από τις δύο περιπτώσεις ασθενών. Πόνος και πρήξιμο εξαφανίστηκαν στις αρθρώσεις στις οποίες εμφυτεύτηκαν τα γονίδια, ακόμη και αν στις υπόλοιπες, στις οποίες δεν δοκιμάστε η θεραπεία, εξακολουθούσαν να εμφανίζονται συμπτώματα.

Οι εθελόντριες αντιμετώπιζαν μια σοβαρή μορφή της ασθένειας και γι’ αυτό είχαν προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος των αρθρώσεών τους για να ανακουφιστούν από τους πόνους 4 εβδομάδες μετά τη δοκιμή. Προς το παρόν, φαίνεται πώς δεν θα τη χρειαστούν! Βέβαια οι ερευνητές περιμένουν να δουν τη διάρκεια που θα έχει η ευεργετική επίδραση της γονιδιακής θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα θεραπεία είναι ελπιδοφόρα, επειδή τα φάρμακα που διαθέτουμε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες τις περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμα:
Η αρθρίτιδα «χτυπά» και τους νέους
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.7527.asp

Mπορεί να θεραπεύσει ένα βραχιόλι;
http://www.vita.gr/html/ent/131/ent.2131.asp

Αρθρίτιδες
http://www.vita.gr/html/ent/209/ent.2209.asp