Ευρύτατα διαδεδομένες χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, ταπετσαρίες και χαλιά, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction”, έδειξε ότι οι χημικές ουσίες PFCs ανεβρέθηκαν στο αίμα και των 1240 γυναικών που μετείχαν στη μελέτη.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα των PFCs, τόσο περισσότερος χρόνος χρειαζόταν για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με την υψηλότερη συγκέντρωση PFCs στο αίμα χρειάστηκαν διάστημα μεγαλύτερο του έτους για να καταφέρουν να συλλάβουν, ενώ ορισμένες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επιπλέον, στην ομάδα αυτή των γυναικών παρατηρήθηκαν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, γεγονός που υποδηλώνει διαταραχή ολόκληρου του ορμονικού συστήματος.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα PFCs ίσως εμποδίζουν την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα.

Τα PFCs χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα επειδή αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και έχουν την ιδιότητα να μην απορροφούν το νερό και τα λίπη.

Σε προγενέστερα πειράματα οι υψηλές συγκεντρώσεις PFCs είχαν συσχετιστεί με βλάβες σε ζωτικά όργανα πειραματόζωων και είχε διαπιστωθεί ότι έχουν την ικανότητα να παραμένουν στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp

Μακριά από τις συσκευασμένες σαλάτες
http://www.vita.gr/html/ent/288/ent.7288.asp