Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν τις γυναίκες, που επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους τώρα, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν παιδί αργότερα, για το «υψηλό ρίσκο» της επιλογής τους.

Η κατάψυξη ωαρίων τείνει να γίνει μόδα στη Βρετανία χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων και η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας επισημαίνουν τα ηθικά και ιατρικά διλήμματα που συνοδεύουν αυτή την τάση.


«Η ομάδα που με προβληματίζει είναι εκείνη των υγιών γυναικών οι οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά αργότερα», δηλώνει ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ και μέλος της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας, κ. Μπιλ Λέτζερ.

«Η σημερινή εικόνα αφορά κυρίως γυναίκες ηλικίας 25-35 ετών, οι οποίες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια σχέση 10-15 χρόνια αργότερα και επιθυμούν να πάρουν τότε ένα από τα κατεψυγμένα τους ωάρια, να το γονιμοποιήσουν με τα σπερματοζωάρια του συντρόφου τους και να αποκτήσουν παιδί. Αυτό είναι το όνειρο», λέει ο καθηγητής για να προσθέσει όμως ότι:

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν λειτουργεί τόσο καλά. Η πιθανότητα επιτυχούς κύησης από ένα κατεψυγμένο ωάριο περιορίζεται σε μόλις 6% ανά ωάριο. Άρα καταψύχοντας τα ωάριά τους καθαρά για κοινωνικούς λόγους, οι γυναίκες παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο για το μέλλον τους»

Επιπλέον, ο καθηγητής Λέτζερ τονίζει ότι οι έντονες ανησυχίες των ειδικών για την υγεία των μωρών που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια θα έπρεπε κανονικά να αποθαρρύνει όσες ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο.

Διαβάστε ακόμα:
Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp

Και τώρα εξωσωματική χωρίς φάρμακα!
http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.1387.asp

Tεστ – Έχετε αρκετά ωάρια για να μείνετε έγκυος;
http://www.vita.gr/html/ent/171/ent.1171.asp