Ψηλότερα είναι τα μωρά που γεννιούνται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές φθινοπώρου, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στην ηλιοφάνεια.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διήρκησε συνολικά 18 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ειδικοί κατέγραψαν την έκθεση των μαμάδων 7.000 παιδιών στον ήλιο στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από τις μητέρες που είχαν δεχθεί την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια ήταν, κατά μέσο όρο, μισό εκατοστό ψηλότερα από τα υπόλοιπα, ενώ έφεραν κατά 12,75 τετρ. εκατοστά πλατύτερα κόκαλα, συγκριτικά με όσα είχαν γεννηθεί τους χειμερινούς μήνες.

Η αυξημένη οστική μάζα είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων της βιταμίνης D (η οποία παράγεται από την έκθεσή μας στον ήλιο) και, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευθύνεται για την αύξηση του ύψους που παρατηρείται στα μωρά του καλοκαιριού.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Τζον Τομπάιας: «Τα πλατύτερα κόκαλα είναι πιο δυνατά και λιγότερο ευάλωτα σε σπασίματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία και για αυτό ο,τιδήποτε επηρεάζει την πρώιμη ανάπτυξη των οστών είναι σημαντικό».

Οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες που αναμένεται να γεννήσουν εντός του χρονικού διαστήματος Νοεμβρίου-Μαίου να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν μπορούν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Διαβάστε ακόμα:
Eσάς σας αγαπά ο ήλιος;
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.1371.asp

Επικοινωνιακά νεογνά
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.8181.asp

«Eίμαι εγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;»
(…και άλλες 18 απορίες των γυναικών για την εγκυμοσύνη τους)
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp