Νέα σήμανση και φύλλα οδηγιών καλούνται να φέρουν 10 γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νευρική διαταραχή.

Ανάμεσα στα επικίνδυνα φάρμακα είναι και το Effexor XR της Wyeth και το Cymbalta της Eli Lilly & Co.. Αυτά έχουν συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης «κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου».

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, η συγκεκριμένη διαταραχή οφείλεται συνήθως σε δυσμενή αντίδραση σε αντιψυχωτικά φάρμακα .

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του λίστα φαρμάκων προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους. Σ’ αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται και γνωστά φάρμακα κατά της σχιζοφρένιας, της κατάθλιψης, των περιττών κιλών και της υπέρτασης.

Μερικά από τα φάρμακα που «κατηγορούνται» είναι:
– Το φάρμακο κατά της σχιζοφρένιας Abilify με τη δραστική ουσία αριπιπραζόλιο της εταιρείας Bristol Myers Squibb Co, για τον κίνδυνο πρόκλησης τοξικότητας του ήπατος.
– Το διαιτητικό χάπι της Roche Holdings AG, Xenical με τη δραστική ουσία ορλιστάτη, για τον κίνδυνο αιμορραγίας του εντέρου.
– Η αντιμυκητιακή αλοιφή για τα νύχια Lamisil με τη δραστική ουσία τερμπιναφίνη της Novartis AG, για την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα τύπου Εκλεκτικών Αναστολέων Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRI) και Εκλεκτικών Αναστολέων Επαναπρόσληψης Νορεπινεφρίνης (SNRI), για τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.
– Το αιμολυτικό φάρμακο Diovan με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη της Novartis AG, για την πρόκληση διαταραχής στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Διαβάστε ακόμα:
Τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.8430.asp

Οδηγίες χρήσης των φαρμάκων
http://www.vita.gr/html/ent/356/ent.1356.asp

Μην αφήσετε τα χαλασµένα φάρµακα να σας «χαλάσουν» τις διακοπές
http://www.vita.gr/html/ent/888/ent.6888.asp