Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως συνδέουν για ακόμη μια φορά την ορμονοθεραπεία, που λαμβάνεται κατά την εμμηνόπαυση, με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Αμερικανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοιατρικής Έρευνας του Λος Άντζελες με επικεφαλής τον R. Chlebowski, διαπίστωσαν ότι η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων οιστρογόνων και προγεστίνης αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου, ενώ αντίθετα η διακοπή τους οδηγεί σε δραματική μείωση του κινδύνου.

Πολλοί ειδικοί, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι σε ορμονοθεραπεία μπορούν να υποβληθούν γυναίκες που υποφέρουν από έντονα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, αρκεί να τους χορηγείται η ελάχιστη δυνατή δόση και για το μικρότερο δυνατό διάστημα.

Αν και οι απόψεις μέχρι σήμερα διίσταντο, παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που προκύπτει από τη λήψη των φαρμάκων.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν τις 15.000 συμμετέχουσες μιας προηγούμενης έρευνας, οι οποίες κλήθηκαν να σταματήσουν την ορμονοθεραπεία το 2002. Παράλληλα, ανέλυσαν τα στοιχεία νέων εθελοντριών οι οποίες συνέχιζαν κανονικά τη θεραπεία τους.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας, αντιμετώπιζαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου ενόσω λάμβαναν την ορμονοθεραπεία, ενώ 12 μήνες μετά τη διακοπή της ο κίνδυνος μειωνόταν δραματικά κατά 28%.

Οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας, ωστόσο, οι οποίες συνέχισαν την ορμονοθεραπεία ανήκαν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου». Μάλιστα, όπως είδαν οι ειδικοί, όσες από αυτές συνέχισαν τη λήψη των φαρμάκων για μια πενταετία, είχαν κάθε χρόνο διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Διαβάστε ακόμα:
11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Ασφαλής η ορμονοθεραπεία;
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.7497.asp

Μη φοβάστε την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.5329.asp