Τα αντικολλητικά τηγάνια επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Τα ανησυχητικά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Εξετάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία 43.000 νέων μαμάδων στη Δανία, επέλεξαν μια ομάδα 1.240 γυναικών, οι οποίες έμειναν έγκυες «προγραμματισμένα» τη συγκεκριμένη περίοδο και έφεραν στον κόσμο υγιή μωρά. Οι γυναίκες αυτές ρωτήθηκαν για πόσο καιρό προσπαθούσαν μέχρι να μείνουν έγκυες.

Οι ειδικοί εξέταζαν στη συνέχεια τις συγκεντρώσεις διαφόρων χημικών -που χρησιμοποιούνται κυρίως στα τηγάνια τεφλόν και άλλα αντιστατικά προϊόντα- στο αίμα των γυναικών το χρονικό διάστημα που δήλωναν οι γυναίκες ότι έκαναν προσπάθειες να μείνουν έγκυες.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί συνέκριναν τα επίπεδα του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) και των σουλφονικών υπερφθοροοκτανίων (PFOS).

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Human Reproduction» οι μητέρες που εμφάνισαν την υψηλότερη συγκέντρωση των χημικών στο αίμα τους, ήταν αυτές που προσπαθούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν παιδί.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ποσοστά των γυναικών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα σύλληψης άγγιζε το 10% σε εκείνες με τη χαμηλότερη συγκέντρωση χημικών στο αίμα τους, ενώ σε εκείνες με την υψηλότερη συγκέντρωση το ποσοστό αυτό εκτοξευόταν στο 20%.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες επιβλαβείς ουσίες, «κρύβονται» σε αντικολλητικά τηγάνια, χαλιά, ταπετσαρίες και ρούχα, τα οποία έχουν εμποτιστεί με χημικά για να μην λεκιάζουν εύκολα.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Πώς θα παρατείνω τη γονιμότητά μου;
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.1144.asp

Xημικές ουσίες προκαλούν υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/433/ent.8433.asp