Ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα της ημικρανίας προσφέρουν τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β, εκτιμούν τώρα αυστραλοί ερευνητές.

Η ελπιδοφόρα μελέτη για όσους πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες έρχεται από το Ερευνητικό Κέντρο Γενωμικής στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο εξάμηνης κλινικής δοκιμής, οι ειδικοί μελέτησαν 50 άτομα που έπασχαν από ημικρανίες. Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β και φυλλικού οξέος είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων.

Οι ημικρανίες συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη. Βασιζόμενοι λοιπόν στη συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση, οι ερευνητές προχώρησαν στη χορήγηση ενός συνδυασμού που περιορίζει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και αυτός είναι η βιταμίνη Β με το φυλλικό οξύ.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων τώρα, είναι νέες κλινικές δοκιμές, μεγαλύτερης κλίμακας, ώστε να καταφέρουν να προσδιορίσουν την κατάλληλη δόση που θα πρέπει να λαμβάνει ο κάθε ασθενής ανάλογα με το γενετικό του προφίλ.

Διαβάστε ακόμα:
Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.4616.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp

Να θυμηθώ να μην ξαναπετάξω τις βιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/320/ent.6320.asp

Β12 για μνήμη… ελέφαντα!
http://www.vita.gr/html/ent/307/ent.7307.asp