Καμία προστασία κατά του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν προσφέρουν τα συμπληρώματα βιταμινών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ανήκουν στην μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τις βιταμίνες ως συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για την οκταετή μελέτη των ειδικών του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 162.000 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.

Την ώρα λοιπόν, που εκατομμύρια άνθρωποι καταφεύγουν στις βιταμίνες προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αποτελεσματικότητα των τροφών.

«Πάρτε τα θρεπτικά στοιχεία από τις τροφές», ξεκαθαρίζει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Μάριαν Νοϊχάουζερ. «Οι τροφές είναι καλύτερες από τα διατροφικά συμπληρώματα», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine» η ερευνήτρια δρ. ΤζοΑν Μάνσον, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της έρευνας, οι πολυβιταμίνες δεν είναι παντελώς άχρηστες.

Μέχρι τώρα, όπως εξηγεί η ειδικός, δεν έχει αποδειχθεί ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη αντικαρκινική προστασία, και αυτό επειδή πολλοί τύποι αναπτύσσονται σε διάστημα πολλών ετών, περισσότερων από τα οκτώ που διήρκεσε η έρευνα.

«Οι πολυβιταμίνες θα μπορούσαν να είναι παρόλα αυτά χρήσιμες ως μια μορφή «ασφάλειας» για ανθρώπους με κακές διατροφικές συνήθειες», αναφέρει η δρ. Μάνσον.

Στην έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία εθελοντριών ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε πολυετείς έρευνες που αφορούσαν γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.

Περίπου το 42% είχε δηλώσει ότι έπαιρνε συστηματικά συμπληρώματα πολυβιταμινών. Μετά από 8 περίπου χρόνια, τόσο όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες όσο και εκείνες που δεν έπαιρναν, ανέπτυξαν κάποιους τύπους καρκίνου, έπαθαν καρδιακό επεισόδιο ή εμφάνισαν άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συνολικά οι ειδικοί κατέγραψαν 9.619 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του εντέρου και του στομάχου και 8.751 περιπτώσεις καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, και οι δύο ομάδες γυναικών εμφάνισαν παρόμοια θνησιμότητα, η οποία άγγιξε συνολικά τις 10.000 γυναίκες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν λοιπόν, για να αποφύγουμε τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο να προσέχουμε το βάρος μας, να τρώμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να περιορίσουμε το κόκκινο κρέας.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να επιλέξετε πολυβιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.1229.asp

Να θυμηθώ να μην ξαναπετάξω τις βιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/320/ent.6320.asp

Tι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp