Προστασία από τον καρκίνο του εντέρου φαίνεται ότι προσφέρουν η σωματική άσκηση και η λήψη ασπιρίνης, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «British Journal of Cancer», από την ανάλυση 52 διαφορετικών μελετών – οι οποίες συνέκριναν στοιχεία αθλητικών και λιγότερο αθλητικών ανθρώπων – προέκυψε ότι τελικά η σωματική άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 24%.

Αν και ο προσδιορισμός της άσκησης διέφερε από μελέτη σε μελέτη, παρόλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα αφορούσαν άνδρες και γυναίκες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ωστόσο εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν το πλέον αποτελεσματικό είδος άσκησης, την ένταση και την απαραίτητη διάρκεια για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μας προσφέρουν έναν αξιόπιστο υπολογισμό των ευεργετικών ιδιοτήτων της άσκησης κατά του καρκίνου του εντέρου», αναφέρει η συγγραφέας της έρευνας δρ. Καθλίν Γουλίν.

«Είναι πολύ θετικό το ότι βλέπουμε καθαρά πως η άσκηση περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου και ελπίζουμε αυτό να ενθαρρύνει τον κόσμο να απολαμβάνει μια ενεργή καθημερινότητα, όπως επίσης και να την χρησιμοποιεί ως εργαλείο ελαχιστοποίησης του κινδύνου του καρκίνου του εντέρου», εξηγεί η ειδικός.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ έδειξε ότι μια ημερήσια δόση ασπιρίνης θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης πολύποδων του εντέρου, που συχνά οδηγούν σε καρκίνο.

Αναλύοντας συνολικά τα στοιχεία τεσσάρων προηγούμενων μελετών όπου είχαν λάβει μέρος περίπου 2,700 ασθενείς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έπαιρναν ασπιρίνη μια φορά την ημέρα, αντιμετώπιζαν κατά 28% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προχωρημένα αδενώματα, (μορφή προκαρκινικού πολύποδα) συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν εικονικά φάρμακα.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν καθημερινώς ασπιρίνη είχαν κατά 17% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή αδενώματος.

Διαβάστε ακόμα:
Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας…
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp

Tι κερδίζουμε από την αερόβια άσκηση
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.6399.asp

Η ορμονοθεραπεία προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου;
http://www.vita.gr/html/ent/281/ent.8281.asp