Έναν περίπου χρόνο μετά την επαναστατική ανακάλυψη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον κατά την οποία είχαν καταφέρει να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε βλαστικά, οι ειδικοί μετατρέπουν τα πανίσχυρα βλαστικά κύτταρα σε καρδιακό μυ.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Circulation Research», ο καθηγητής Ιατρικής Τιμ Κραμπ και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι μπορούν να αναπτύξουν λειτουργικά κύτταρα καρδιακού μυός ή αλλιώς καρδιομυοκύτταρα με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS). Πρόκειται για ανθρώπινα δερματικά κύτταρα τα οποία επαναπρογραμματίστηκαν σε καρδιακά κύτταρα.

«Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί δείχνει ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα θα είναι χρήσιμα στην έρευνα, ενώ δεν αποκλείεται κάποια μέρα να είναι χρήσιμα και για θεραπείες», αναφέρει ο καθηγητής Κραμπ.

Ο ερευνητής μάλιστα προβλέπει ότι: «Εάν κάποιος ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση, τότε ίσως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε καρδιακά κύτταρα από το ίδιο του το δέρμα, χρησιμοποιώντας τα στη συνέχεια για να επιδιορθώσουμε τον καρδιακό μυ. Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό!».

Διαβάστε ακόμα:
Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

Τα πιάτα που «αγαπούν» την καρδιά µας!
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.8030.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας

http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp