Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεκινούν ήδη από τη μήτρα, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βρεφικό άσθμα.

Η νέα αμερικανική έρευνα έρχεται από τους ερευνητές του Κέντρου Περιβαλλοντικής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση PLoS ONE, οι ειδικοί ανέλυσαν αίμα του ομφάλιου λώρου 56 μωρών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η υπερβολική έκθεση ορισμένων σε ρύπους αυτοκινήτων είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός γονιδίου που σχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος στην ηλικία των πέντε ετών.

Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, οι ερευνητές κατέγραψαν ακόμη την έκθεση των μητέρων σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), οι οποίοι εντοπίζονται σε υψηλά επίπεδα σε περιοχές μεγάλης κυκλοφοριακής κίνησης.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι υπήρχε στενή σχέση μεταξύ των χημικών αλλαγών που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του γονιδίου του άσθματος και της έκθεσης της μητέρας σε υψηλά επίπεδα ΠΑΥ.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το περιβάλλον αλληλεπιδρά με τα γονίδιά μας κατά τη διάρκεια των 9 μηνών που αποτελεί μία περίοδο-«κλειδί» για την ανάπτυξή μας, πυροδοτώντας έτσι την εμφάνιση ασθενειών στη μετέπειτα ζωή μας και ότι οι ιστοί «επαναπρογραμματίζονται» με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανωμαλίες αργότερα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ. Σακ-μέι Χο.

Διαβάστε ακόμα:
Λοιμώξεις του αναπνευστικού
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.2196.asp

Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί καρδιακές προσβολές
http://www.vita.gr/html/ent/901/ent.4901.asp