Μια σειρά νέων ερευνών δείχνει ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου έχει μάλλον περάσει σε νέα εποχή. Ο καιρός όπου οι ασθενείς λάμβαναν μια κοινή θεραπεία έχει σχεδόν παρέλθει. Στο προσκήνιο εμφανίζονται τώρα νέες εξατομικευμένες θεραπείες, «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του κάθε ασθενούς.
Ήδη αρκετά ερευνητικά κέντρα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να δημιουργήσουν ειδικά τεστ, τα οποία θα προσδιορίζουν τη γονιδιακή «υπογραφή» των καρκινικών όγκων, υποδεικνύοντας στη συνέχεια την πιο αποτελεσματική θεραπεία για κάθε ασθενή.
Όπως για παράδειγμα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ντιουκ, που δημιούργησαν ένα τεστ το οποίο δείχνει κατά πόσο ένας ασθενής έχει πολλές ή λίγες πιθανότητες να εμφανίσει εκ νέου επιδείνωση της κατάστασής του, βοηθώντας τον έτσι να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να ακολουθήσει χημειοθεραπεία και -αν ναι- τι είδους.
Σε αυτό το πλαίσιο η δρ. Κέλι Μάρκομ, ερευνήτρια του ίδιου ιδρύματος, αναλύει το γονιδιακό προφίλ καρκινικού ιστού 300 γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ορισμένες από αυτές έπαιρναν ένα από τα δύο κοκτέιλ που χορηγούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες οι υπόλοιπες εφάρμοζαν τη θεραπεία που ταίριαζε στο προφίλ του όγκου τους.
Από την άλλη, το Breast Bioclassifier, ένα τεστ το οποίο δημιούργησαν οι ειδικοί των πανεπιστημίων της Ουάσινγκτον, της Γιούτα και της Βόρειας Καρολίνας και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, επικεντρώνεται στην ανάλυση 50 γονιδίων του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια από τις τέσσερις υποκατηγορίες της νόσου ανήκει η ασθενής.
Κάτι τέτοιο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί μέσα από την επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να ταυτοποιήσουν τον τύπο καρκίνου από τον οποίο πάσχουν οι ασθενείς και να επιλέξουν μεταξύ χημειοθεραπείας, ταμοξιφένης ή ορμονοθεραπείας. Εάν όλα πάνε καλά, οι ειδικοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας.
Παράλληλα, οι ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου σε συνεργασία με την εταιρεία DNA Electronics, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο γκάτζετ, το οποίο με τη βοήθεια ενός δείγματος σάλιου υποδεικνύει ποια φάρμακα είναι γονιδιακώς κατάλληλα για κάθε ασθενή.
Το Snip Doctor, όπως ονομάζεται, δεν θα ξεπερνά σε μέγεθος μια συσκευή τύπου BlackBerry (λίγο μεγαλύτερο από ένα κινητό). Θα έχει τη δυνατότητα να αναλύει εύκολα και γρήγορα το δείγμα σάλιου, το οποίο θα εισάγεται από το επάνω μέρος της συσκευής, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται στην οθόνη του.
Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών είναι ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου, ο οποίος υποστηρίζει πως: «Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό, παρ’ όλα αυτά, το Snip Doctor θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να εξατομικεύσουν τις θεραπείες που χορηγούν, ανάλογα με το γονιδιακό προφίλ του κάθε ασθενούς».
Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης: Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp
Ξεκινούν οι εξατομικευμένες θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.8238.asp
Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp
Αντικαρκινικές θεραπείες κατά παραγγελία
Μια σειρά νέων ερευνών δείχνει ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου έχει μάλλον περάσει σε νέα εποχή. Ο καιρός όπου οι ασθενείς λάμβαναν μια κοινή θεραπεία έχει σχεδόν παρέλθει. Στο προσκήνιο εμφανίζονται τώρα νέες εξατομικευμένες θεραπείες, «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του κάθε ασθενούς._x000D_ _x000D_ _x000D_