Έξυπνες, καλλιεργημένες και οικονομικά ανεξάρτητες γυναίκες αναζητούν ολοένα και περισσότερο οι σύγχρονοι άνδρες, όπως δείχνει πρόσφατη αμερικανική έρευνα.

Κάθε 10 περίπου χρόνια από το 1939 διεξάγεται στις Η.Π.Α. από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια έρευνα που παρακολουθεί τις μεταβολές στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών γύρω από το καίριο ζήτημα «ποια είναι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός σύντροφός σας;».

Οι ερευνητές ζητούν από εθελοντές και εθελόντριες να αξιολογήσουν μια λίστα 18 χαρακτηριστικών που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν οι σύντροφοί τους (π.χ., κοινωνικότητα, οικονομική ανεξαρτησία, μόρφωση, καλή εξωτερική εμφάνιση… ικανότητες μαγειρικής κ.ο.κ.), χρησιμοποιώντας μια «βαθμολογική» κλίμακα που ξεκινάει από το «ασήμαντο» και καταλήγει στο «απαραίτητο».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μέσα σε 70 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στις επιθυμίες ανδρών και γυναικών.

Οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε χαρακτηριστικά όπως ο «ανεξάρτητος χαρακτήρας» και η «συναισθηματική σταθερότητα και ωριμότητα», ενώ άνδρες ανεβάζουν την «ευφυΐα» στην 4η θέση των προτιμήσεών τους από την 11η θέση στην οποία βρισκόταν το 1939.

Σημαντική είναι και η άνοδος σε σημασία της «οικονομικής ανεξαρτησίας» στις γυναίκες. Το 1939 οι άνδρες κατέτασσαν αυτό το χαρακτηριστικό στην προτελευταία θέση, ενώ το 1967 στην τελευταία. Σήμερα, καταλαμβάνει τη 12η.

Η «παρθενία» πάλι η οποία «τα παλιά τα χρόνια» θεωρούνταν πολύ σημαντική τώρα πέφτει δικαίως στην τελευταία θέση των ιδανικών χαρακτηριστικών μιας γυναίκας. Από την άλλη πλευρά, για τις γυναίκες έχει μειωθεί η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης στην επιλογή των συντρόφων τους.

«Πρόκειται για μια γενιά ανδρών η οποία μεγάλωσε ανάμεσα σε μορφωμένες γυναίκες, όπως τις μητέρες τους, τις δασκάλες, τις γιατρούς και άλλους γυναικείους ρόλους», εκτιμά η επικεφαλής της μελέτης κ. Κριστίν Ουίλαν σχετικά με τις αλλαγές στις προτιμήσεις των ανδρών.

«Σε στιγμές οικονομικών δυσκολιών, το να μοιράζεται ο άνδρας τα οικονομικά βάρη με τη σύντροφό του, τον απαλλάσσει από την υποχρέωση του αποκλειστικού κουβαλητή του σπιτιού», είναι η εξήγηση της ερευνήτριας για την άνοδο στις ανδρικές προτιμήσεις της ανάγκης για οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών.
Ιδού λοιπόν αναλυτικά οι λίστες «προτιμήσεων» ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Άνδρες
Απαραίτητα χαρακτηριστικά:
● Αμοιβαία έλξη και αγάπη
● Αξιόπιστος χαρακτήρας
● Συναισθηματική σταθερότητα
Σημαντικά χαρακτηριστικά:

● Μόρφωση και ευφυΐα
● Καλή εξωτερική εμφάνιση
● Φιλοδοξίες
Επιθυμητά χαρακτηριστικά:
● Καλή οικονομική κατάσταση
● Καλή μάγειρας και νοικοκυρά
Ασήμαντα χαρακτηριστικά:
● Κοινές πολιτικές πεποιθήσεις
● Παρθενία

Γυναίκες
Απαραίτητα χαρακτηριστικά:
● Αμοιβαία έλξη και αγάπη
● Αξιόπιστος χαρακτήρας
● Συναισθηματική σταθερότητα
Σημαντικά χαρακτηριστικά:
● Μόρφωση και ευφυΐα
● Επιθυμία για οικογένεια
● Φιλοδοξίες
Επιθυμητά χαρακτηριστικά:
● Καλή εξωτερική εμφάνιση
● Φινέτσα
Ασήμαντα χαρακτηριστικά:
● Κοινές πολιτικές πεποιθήσεις
● Παρθενία

Διαβάστε ακόμα:
Πώς επιλέγουμε ερωτικό σύντροφο;
http://www.vita.gr/html/ent/066/ent.2066.asp

Γιατί οι άντρες απατούν τις γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/039/ent.2039.asp

Sex Book
http://www.vita.gr/html/ent/628/ent.6628.asp