Καλοήθεις όγκους ανέπτυξε ένα αγόρι από το Ισραήλ που υποβλήθηκε σε θεραπεία με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής από την οποία έπασχε.

Το 17χρονο – σήμερα – αγόρι πάσχει από αταξία-τελαγγειεκτασία (Α-Τ), μια σπάνια διαταραχή που πλήττει τα κέντρα της κίνησης και της γλώσσας στον εγκέφαλο.

Είχε υποβληθεί σε κλινική της Μόσχας σε τρεις εγχύσεις νευρικών βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σε ηλικία 9, 10 και 12 ετών. Τα βλαστικά κύτταρα προέρχονταν από έμβρυα.

Λίγο καιρό αργότερα, ο μικρός άρχισε να ταλαιπωρείται από έντονους πονοκεφάλους. Οι εξετάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ, έδειξαν ότι είχε αναπτύξει καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, καθώς και ένα δεύτερο, επίσης καλοήθη όγκο στο νωτιαίο μυελό.

Στην ηλικία των 14 ετών, το αγόρι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου από τον νωτιαίο μυελό. Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, η κατάστασή του παραμένει από τότε μέχρι σήμερα σταθερή.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα δημιούργησε τους καλοήθεις όγκους; Οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια το μηχανισμό που οδήγησε στην ανάπτυξή τους. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι προκλήθηκαν από την έγχυση των βλαστικών κυττάρων αλλά εικάζουν ότι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που συνοδεύει τη σπάνια διαταραχή του αγοριού έπαιξε και εκείνη το ρόλο της.

Με αφορμή αυτή την περίπτωση, αρκετοί ερευνητές διατυπώνουν επιφυλάξεις για την «πρόωρη» θεραπευτική εφαρμογή των βλαστικών κυττάρων. Ωστόσο η δρ Νινέτ Αμαρίλιο υποστηρίζει στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS Medicine» ότι το περιστατικό αυτό «δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς». Όπως τονίζει, «απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να μεγιστοποιηθούν τα εν δυνάμει οφέλη της αναγεννητικής ιατρικής και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή».

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Ξεκινούν οι εξατομικευμένες θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.8238.asp