Δύο με τρεις κούπες καφέ την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες κατά 20%, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα.

Μέσα σε διάστημα 24 ετών, οι ειδικοί του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, ανέλυσαν τις καθημερινές συνήθειες 83.000 γυναικών και στη συνέχεια έλεγξαν τη γενική κατάσταση της υγείας τους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσες δήλωναν λάτρεις του απολαυστικού ροφήματος είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο η προστασία του καφέ να οφείλεται στην καφεΐνη, καθώς παρατήρησαν την ίδια ευεργετική δράση και στον ντεκαφεινέ.

«Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων», επισημαίνει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας δρ. Έσθερ Λόπεζ-Γκαρσία.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε μόνο σε γυναίκες, δεν αποκλείεται ο καφές να εμφανίζει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες και στους άνδρες.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, ωστόσο, το μυρωδάτο ρόφημα προσφέρει προστασία μόνο σε υγιή άτομα, προειδοποιώντας παράλληλα ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ή υπέρταση ότι δεν θα βοηθηθούν πίνοντας περισσότερο καφέ.

Διαβάστε ακόμα:
Έναν καφέ, παρακαλώ!
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.7465.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

Νικήστε την κατάθλιψη με …καφέ!
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.8106.asp


Μουσική για εγκεφαλικά
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.4909.asp