Οι χειροτεχνίες, το πλέξιμο, η ανάγνωση ενός βιβλίου, ακόμη και τα videogames μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της άνοιας, μας λένε αμερικανοί ερευνητές.

Γενικώς, τα δημιουργικά χόμπι που ακονίζουν και κρατάνε σε φόρμα τον εγκέφαλο «σηκώνουν ανάχωμα» στη φθορά που επιφέρει ο χρόνος.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη έρχεται από ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στις Η.Π.Α., οι οποίοι συνέκριναν περίπου 200 άτομα ηλικίας 70-89 ετών με ήπια προβλήματα μνήμης και μια ομάδα υγιών ατόμων. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τόσο τις σημερινές καθημερινές τους συνήθειες αλλά και τις «παλιότερες», όταν ήταν 50-65 ετών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι το ασκούσαν (το μυαλό τους!) στο τέλος… το κρατούσαν! Δηλαδή οι μεσήλικες που αφιέρωναν χρόνο σε διάβασμα, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή χειροτεχνίες, αντιμετώπιζαν κατά 40% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα με τη μνήμη τους συγκριτικά με τους πιο «οκνηρούς» συνομήλικους τους.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μάλιστα, οι ίδιες ασχολίες έδειξαν να περιορίζουν τις πιθανότητες κατά 30%-50%!

Προσοχή όλα τα παραπάνω όμως δεν ισχύουν για την παρακολούθηση τηλεόρασης. Αυτή είναι πραγματικά… χαζοκούτι. Ναι, εκείνοι που παρακολουθούσαν τηλεόραση για λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είχαν 50% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας σε σχέση με αυτούς που παρέμεναν κολλημένοι μπροστά στους δέκτες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το γήρας «παθητικά», σχολιάζει ο συγγραφέας και νευροεπιστήμονας δρ. Γιόνας Γκέντα και υπογραμμίζει ότι «με νοητικές ασκήσεις προστατευόμαστε από την μελλοντική απώλεια μνήμης».

Η Σάρα Ντέι, επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Βρετανικής Εταιρείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ συμφωνεί μ’ αυτή την άποψη, ωστόσο σημειώνει ότι η περί ής ο λόγος έρευνα βασίζεται «σε μνήμες των συμμετεχόντων από το παρελθόν και για αυτό πρέπει να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά της μέσω νέων ερευνών».

Διαβάστε ακόμα:
Πλέξιμο για χαλάρωση πόντο-πόντο
http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.4800.asp

Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp