Από τη σταδιακή απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β, όπως επιβεβαιώνει νέα αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Ουίλιαμ Κρίστεν από το Νοσοκομείο Brigman and Womens στη Βοστόνη: «Πέρα από την αποφυγή του καπνίσματος, είναι η πρώτη φορά που έρευνα υποδεικνύει έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πρόωρη εμφάνιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Archives of Internal Medicine», στη μελέτη έλαβαν μέρος 5.000 γυναίκες ηλικίας από 40 ετών και άνω. Απ’ αυτές κάποιες έλαβαν ένα συνδυασμό βιταμίνης Β-6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β-12, ενώ άλλες έλαβαν εικονικά φάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε διάστημα επτά ετών, εκείνες που λάμβαναν το βιταμινούχο «κοκτέιλ» είχαν κατά ένα 1/3 μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιταμίνες Β6 και Β12 μειώνουν τα επίπεδα του αμινοξέος «ομοκυστεΐνη» βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού.

Διαβάστε ακόμα:
Να θυμηθώ να μην ξαναπετάξω τις βιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/320/ent.6320.asp

Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp

Βιταμίνη Β3 κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/880/ent.7880.asp