Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που απάλλασσαν τα αυγά από την κατηγορία ότι ανεβάζει τη χοληστερίνη μας. Τώρα νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι ένα αυγό την ημέρα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση προστατεύοντας έτσι από την υπέρταση.

Τα καλά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα αυγά παράγουν πρωτεΐνες που μιμούνται την δράση ισχυρών υπολιπιδαιμικών φαρμάκων κατά της υπέρτασης.

Τα αυγά μπορούν, όπως ορισμένα φάρμακα, να δεσμεύσουν την ορμόνη αγγειοτενσίνη η οποία ευθύνεται για το «στένεμα» των αρτηριών και να εμποδίσουν τη δράση της.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», η ευεργετική δράση των αυγών απελευθερώνεται όταν αυτά έρχονται σε επαφή με τα ένζυμα του στομάχου. Τα τηγανητά αυγά μάλιστα κρίθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη δέσμευση της αγγειοτενσίνης.

Οι ερευνητές – οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες πτηνοτροφίας – επισημαίνουν βέβαια ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επαλήθευση των ευρημάτων.

Διαβάστε ακόμα:
Στο μικροσκόπιο… τα αυγά
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp

Πού κρύβεται το αυγό;
http://www.vita.gr/html/ent/010/ent.1010.asp

Η κότα και το χρυσό αυγό
http://www.vita.gr/html/ent/538/ent.5538.asp