Όλοι εκείνοι που πάσχουν από υψοφοβία και αισθάνονται το στομάχι τους να «δένεται κόμπος» κάθε φορά που βρίσκονται ψηλά και κοιτούν προς τα κάτω, ίσως τελικά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς την αντίληψη του ύψους, συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν δύο διαφορετικές έρευνες προερχόμενες από τις Η.Π.Α..

Σε μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συμμετείχαν 43 φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το άγχος που βίωναν όταν π.χ. διέσχιζαν μια γέφυρα.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας κ. Ράσελ Τζάκσον, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ανατρέπουν την παραδοσιακή ερμηνεία των ψυχολόγων για την υψοφοβία ότι «αποτελεί υπερβολική αντίδραση απέναντι σε κάτι που γίνεται αντιληπτό σωστά», δηλαδή αυτοί που έχουν υψοφοβία δεν εκτιμούν διαφορετικά από τους άλλους το ύψος που βρίσκεται κάτω από το πόδια, απλά αντιδρούν «δυσανάλογα» σ’ αυτό. Αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με τον αμερικανό επιστήμονα: Εκείνοι που πάσχουν από υψοφοβία αντιδρούν φυσιολογικά σε «κάτι που αντιλαμβάνονται εσφαλμένα εξ αρχής».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα άτομα με πρόβλημα υψοφοβίας έτειναν να εκτιμούν καλύτερα το ύψος των κτηρίων όταν βρίσκονταν κάτω από αυτά και όχι πάνω σε αυτά.

Η δεύτερη έρευνα προέρχεται από ερευνητές του Κολεγίου William and Mary στη Βιρτζίνια και φτάνει στο συμπέρασμα η λανθασμένη αντίληψη των κάθετων αποστάσεων ίσως να αποτελεί το «κλειδί» της υψοφοβίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν υψοφοβία δεν μπορούν να υπολογίσουν σωστά τις κάθετες αποστάσεις, παρόλο που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην εκτίμηση των οριζόντιων αποστάσεων. Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Ζανίν Στεφανούτσι τείνει να πιστεύει όμως σ’ αντίθεση με τους ερευνητές από την Καλιφόρνια ότι «ο φόβος ευθύνεται για τη εσφαλμένη αντίληψη και όχι το αντίστροφο».

Διαβάστε ακόμα:
Φοβίες. Αντιμετωπίζονται και εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.2398.asp

Ψεκάστε το φόβο σας
http://www.vita.gr/html/ent/150/ent.7150.asp

Όχι στον πανικό από τις κρίσεις πανικού!
http://www.vita.gr/html/ent/506/ent.5506.asp