Ανατρέποντας όλα όσα ξέραμε, βρετανική έρευνα προειδοποιεί ότι ακόμη και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30%!

Η ανατρεπτική μελέτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από πρόσφατη ανησυχητική γαλλική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ακόμη και ένα μικρό ποτηράκι κρασί καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του στόματος και του λάρυγγα κατά 168%.

Όπως είχαν επισημάνει οι γάλλοι επιστήμονες, η επιβλαβής δράση του κρασιού οφείλεται στη συχνότητα της κατανάλωσής του, ακόμη και αν η ποσότητα είναι περιορισμένη.

Και τα βρετανικά ευρήματα όμως, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Νational Cancer Ιnstitute», φαίνεται να υπογραμμίζουν ακριβώς αυτό: τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από την καθημερινή κατανάλωση κρασιού.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προειδοποιούν ότι ακόμη και ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα (125ml) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου στις γυναίκες.

Στην περίπτωση μάλιστα του καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος έδειξε να εκτοξεύεται στο 12%, του ήπατος στο 24% και του εντέρου στο 10%, ενώ με κάθε επιπλέον ποτηράκι οι πιθανότητες αυτές προσαυξάνονταν κατά 6%.

«Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του ήπατος και του ορθού, ενώ στις καπνίστριες αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος και του λάρυγγα», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης κ. Ναόμι Αλεν.

Διαβάστε ακόμα:
Το πιο υγιεινό κρασί στον κόσμο
http://www.vita.gr/html/ent/171/ent.8171.asp

Kρασί, το Α και το… Ω-3 για την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.8096.asp


Σύμμαχος του καπνιστή το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.7523.asp