Το κλειδί στην πρόληψη των περισσότερων μορφών καρκίνου βρίσκεται στον τρόπο ζωής μας. Για το μελάνωμα στο φλιτζάνι του καφέ μας!

«Ασπίδα» κατά του 40% των περιπτώσεων καρκίνου αποτελεί η υγιεινή διατροφή, η συχνή άσκηση και ο έλεγχος του σωματικού βάρος. Αυτό μας διαβεβαιώνει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το fast food, το αλκοόλ και η έλλειψη γυμναστικής είναι οι κύριες αιτίες του καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μόνο στη Βρετανία, ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να μειώσει κατά 43% τις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά του 42% τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας, τα πολλά λιπαρά και τις καταχρήσεις.

Καλά νέα για τη μάχη του καρκίνου μάς έρχονται, επίσης, και από πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Investigative Dermatology», η έρευνα έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθά στην καταστροφή των ανθρώπινων κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από την έκθεση τους σε υπεριώδεις ακτίνες.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κακοήθους μελανώματος, τη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όταν τα κύτταρα υφίστανται αλλαγές στο DNA τους ενεργοποιούν την πρωτεΐνη ATR, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση βλαβών. Όταν όμως τα κύτταρα καταστρέφονται από ακτινοβολία UV, κάποια από αυτά «αυτοκτονούν» πριν γίνουν καρκινικά – φαινόμενο που ονομάζεται «απόπτωση».

Εμπλουτίζοντας λοιπόν αντηλιακές κρέμες με καφεΐνη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να οδηγήσουμε ακόμη περισσότερα τέτοια κύτταρα σε απόπτωση προλαμβάνοντας έτσι τον καρκίνο του δέρματος.

Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

8 συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.7453.asp

Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp