Δύο ποτήρια γάλα την ημέρα προσφέρουν προστασία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το γάλα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12, που συνδέεται με τη μείωση των νευρολογικών βλαβών του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα της Β12 αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με όσους διατηρούν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση μισού λίτρου ή περισσότερου γάλακτος την ημέρα (ακόμη και αποβουτυρωμένου), μπορεί να βοηθήσει κάποιον με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 να βρεθεί στο ασφαλές όριο. Ακόμη και δύο ποτήρια γάλακτος την ημέρα μας προστατεύουν από τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ντέιβιντ Σμιθ.

Οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα σε στάδιο κλινικών δοκιμών με στόχο την θεραπεία προβλημάτων μνήμης σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, με τη βοήθεια βιταμινών ως συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η σοκολάτα και το κρασί είχαν παρόμοια δράση κατά της άνοιας.

Διαβάστε ακόμα:
Δεν χωνεύω το γάλα. Υπάρχει λύση;
http://www.vita.gr/html/ent/428/ent.1428.asp

Κατσικίσιο γάλα. Aπό την Αμάλθεια ώς σήμερα
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.4686.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp