Όλα ξεκίνησαν όταν ο αμερικανός παιδίατρος δρ. Γκριν βρέθηκε σε μια φάρμα του Βερμόντ να παρακολουθεί τη βοσκή αγελάδων. Κάποια στιγμή, ο κτηνοτρόφος τού είπε ότι παρατήρη­σε θεαματική αλλαγή στην υγεία των ζώων του από ­τότε που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους κτηνοτροφίας. Ο Άλαν Γκριν μπήκε σε σκέψεις. «Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ζώα μπορεί να είναι 100% βιολογικά. Τι συμβαίνει, όμως, με τους ανθρώπους;», αναρωτήθηκε. «Τι θα γινόταν αν ένας άνθρωπος αποφάσιζε να αντικαταστήσει τη διατροφή του αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα;». Του ήταν αδύνατο να βγάλει αυτή τη σκέψη από το μυαλό του. Το ερώτημα συνέχιζε να τον ταλανίζει και στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή στο σπίτι του, όταν μάλιστα συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε ούτε μία βιολογική επιλογή στο μενού.

Το πείραμα
Ξεκινώντας το «Βιολογικό Ταξίδι»
Λίγες ώρες αργότερα, στην κουζίνα του σπιτιού του, ανακοίνωνε πλέον την απόφαση στην οικογένειά του: Θα κατανάλωνε για ένα διάστημα αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα. Στόχος του ήταν να γίνει κάτι αντίστοιχο με μια πιστοποιημένη βιολογική αγελάδα! Μια αγελάδα χρειάζεται να τρέφεται με 100% οργανική τροφή για διάστημα ενός χρόνου προκειμένου να θεωρηθεί ότι ανήκει σε «βιο­λογικό κοπάδι». Πόσος καιρός απαιτείται, άραγε, ώστε να μπορέσει ένας άνθρωπος να γίνει μέρος μιας… βιολογικής ανθρώπινης κοινότητας; Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, μια καλλιέργεια θεωρείται οργανική μετά από τρία χρόνια, γι’ αυτό και ο Γκριν επέλε­ξε το ίδιο διάστημα προκειμένου να φέρει σε πέρας το ιδιότυπο πείραμά του.

Οι δυσκολίες
Αν δεν μαγειρεύεις σπίτι, πεινάς!
«Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα», παραδέχεται ο Γκριν. Υπήρξαν ημέρες που δεν υπήρχε τίποτα βιολογικό να φάει και έτσι απλώς… πεινούσε. Ειδικά όταν έπρεπε να φάει εκτός σπιτιού, οι επιλογές ήταν περιορισμένες ή ακόμη και ανύπαρκτες: «Αρκετές φορές ακολούθησα την οικογένειά μου στα αγαπημένα τους εστιατόρια, ενώ το μόνο που μπορούσα να παραγγείλω ήταν ανθρακούχο νερό!». Μετά από ένα διάστημα, αποφάσισε να τηλεφωνεί στους σεφ και να τους ρωτά αν είχαν βιολογικά πιάτα στο μενού. Στο σπίτι, τα πράγματα ήταν ευκολότερα, με εξαίρεση το υψηλό κόστος των βιολογικών προϊόντων, που εκτόξευαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα ύψη. «Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να έχουν ακόμη και διπλάσια τιμή σε σχέση με τα συμβατικά. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα, χωρίς να κάνετε παραχωρήσεις στην ποιότητα», εξηγεί ο δρ. Γκριν, δίνοντας ένα απλό παράδειγμα: «Το κρέας, αντί για κυρίως πιάτο, μπορεί να πάρει τη θέση συνοδευτικού, μειώνοντας έτσι το κόστος».



Όσο το πείραμά του συνεχιζόταν, παρατήρησε ότι αρρώσταινε σπάνια, χρειαζόταν λιγότερο ύπνο, ενώ ήταν γεμάτος ενέργεια μέσα στην ημέρα



3 χρόνια αργότερα
Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο δρ. Γκριν «κρατούσε» ημερολόγιο σε όλη τη διάρκεια του «Βιολογικού του Ταξι­διού», όπως το ονόμασε ο ίδιος, κρατώντας ενήμερους τους επισκέπτες του site για τις καθημερινές του περιπέ­τειες στην εύρεση βιολογικής τροφής. Τους ενημέρωνε τακτικά σχετικά με τις σκέψεις του, τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος, τις ωραίες στιγμές, αλλά και τις αλλαγές που έβλεπε και ένιωθε στο σώμα του. Όσο το πείραμά του συνεχιζόταν, δήλωνε ότι άρχιζε να νιώθει σιγά-σιγά θαυμάσια. Παρατήρησε ότι αρρώσταινε σπάνια, χρειαζόταν λιγότερο ύπνο, ενώ ήταν γεμάτος ενέργεια μέσα στην ημέρα. «Η γυναίκα μου μου είπε ότι ακόμη και το δέρμα μου έγινε πολύ μαλακό!», παραδέχτηκε ο δρ. Γκριν και τόνισε: «Νιώθω καλύ­τερα. Πιο υγιής και πιο ζωντανός».



Οι τεχνικές του δρ. Γκριν
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ­θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους προσθέτοντας βιολογικές ­τροφές στην καθημερινότητά τους, συνήθως ανησυχούν για το υψηλό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση. Ο Άλαν Γκριν δεν διαφέρει. Όταν πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το πείραμα, μαζί με τη γυναίκα του κάθισαν και σκέφτηκαν πώς θα κατάφερναν να κρατήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε χαμηλά επίπεδα. Τελικά, οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς, γι’ αυτό και ο δρ. Γκριν θεώρησε σημαντικό να τις κωδικοποιήσει και να τις «ανεβάσει» στο site του, δίνοντας επιπλέον κίνητρα σε όσους σκοπεύουν να κάνουν ένα ανάλογο «ταξίδι» στον κόσμο της βιολογικής διατροφής. Πάρτε, λοιπόν, μερικές ιδέες!

1. «Δεν χρειάζεται να είναι βιολο­γικά όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε. Ένα βήμα τη φορά αρκεί», συμβουλεύει ο Άλαν Γκριν και προσθέτει: «Ξεκινήστε με το βιολογικό γάλα και συνεχίστε με τις βιολογικές πατάτες». Αφού δείτε τις πρώτες διαφορές στον οργανισμό σας, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην επόμενη αλλαγή στη διατροφή σας.

2.«Ενημερωθείτε σχετικά με το ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από εντομοκτόνα και αντικαταστήστε τα με τα αντίστοιχα βιολογικά». Στη λίστα με τις πιο επιβαρυμένες σε χημικά τροφές (βλ. site: www.foodnews.org), τις πρώτες θέσεις κατέχουν -μεταξύ ­άλλων- τα ροδάκινα, τα μήλα, οι φράουλες, οι πιπεριές και οι πατάτες.

3.«Ως οικογένεια, δεν καταναλώναμε ποτέ μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ωστόσο, σύντομα παρατηρήσαμε ότι όσο περισσότερα όσπρια προσθέταμε στο εβδομαδιαίο μας τραπέζι ­τόσο “κατέβαινε” ο λογαριασμός του σουπερμάρκετ».

4.«Καλλιεργήστε τα δικά σας τρόφιμα, αξιοποιώντας ένα μικρό κομμάτι κήπου ή ακόμη και τη βεράντα σας», συμβουλεύει και παρατηρεί: ­«Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην ­Καλιφόρνια και μπορούμε να καλ­λιεργήσουμε ντομάτες, πιπεριές, ­πεπόνια στο μικρό μας κήπο».

5.Μία ακόμη κίνηση που θα σας ­βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα (τα οποία, στη συνέχεια, θα μπο­ρέσετε να επενδύσετε για την αγορά βιολογικών προϊόντων) είναι να φτιάξετε τα δικά σας βιολογικά ροφήματα. Ο δρ. Γκριν αναφέρει τις συνή­θειες της οικογένειάς του: «Μας αρέσει να αναμειγνύουμε το νερό με ό,τι κεντρίζει το ενδιαφέρον μας, όπως φέτες αγγουριού από τον κήπο μας, λιωμένα φύλλα μέντας, ­βιολογικά λεμόνια και πορτοκάλια. Επίσης, αλέθουμε τον καφέ στο σπίτι, ώστε να διατηρούνται οι αντιοξει­δωτικές του ουσίες».