Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μπήκε, η σαρακοστή άρχισε και, καθώς βλέπουμε τις καινούργιες συλλογές με τα ανοιξιάτικα ρούχα στα μαγαζιά, το μυαλό μας πάει στα παραπανίσια κιλά που έχουμε πάρει στη διάρκεια του χειμώνα και πώς θα προλάβουμε να τα χάσουμε, τουλάχιστον πριν από το Πάσχα (για να έχουμε το περιθώριο να τα ξαναπάρουμε τότε!).

Παντού, λοιπόν, διαβάζω για δίαιτες. Δίαιτα του Άτκινς, της Σάουθ Μπητς, δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα του αίματος ή μόνο με υδατάνθρακες. Να, όμως, που πριν από λίγο καιρό μία έρευνα απέδειξε ότι για να χάσει κανείς κιλά το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να περιορίσει τις πολλές θερμίδες και να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή που, ωστόσο, τα περιλαμβάνει όλα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία που ανέκαθεν θεωρούσα σωστή και προσωπικά ακολουθώ.

Ωστόσο, μία μελέτη από αμερικανούς πλαστικούς χειρουργούς, που διάβασα τις προάλλες, έλεγε ότι, καθώς γερνάμε (ναι, τολμώ και γράφω αυτή ΤΗ λέξη) δεν πρέπει να φοβηθούμε μήπως έχουμε λίγα κιλά παραπάνω από το κανονικό βάρος μας, γιατί αυτό το λίγο έξτρα «γεμίζει» τις ρυτίδες στο πρόσωπο, κάνοντάς μας να δείχνουμε νεότερες από την πραγματική μας ηλικία.

Γιατί, καθώς περνούν τα χρόνια και η ελαστίνη και το κολλαγόνο -τα βασικά υλικά του δέρματος- αρχίζουν να μειώνονται, αρχίζει να χάνεται και το λίπος, με συνέπεια να μειώνεται και ο όγκος. Η ανάκτηση αυτής της απώλειας όγκου είναι, άλλωστε, η κεντρική ιδέα των διάφορων ενέσιμων υλικών.

Ασφαλώς, κανένας γιατρός δεν λέει να πάρουμε κιλά μόνο και μόνο για να φαινόμαστε νέες. Αναμφίβολα, το πάχος προσθέτει χρόνια όταν είμαστε σε μικρότερες ηλικίες και σίγουρα επιφέρει και άλλα προβλήματα, όχι μόνο αισθητικής αλλά και υγείας, όταν ξεπερνά κάποια όρια. Λίγα κιλά περισσότερα, όμως, δεν επιβαρύνουν την υγεία μας. Αν, λοιπόν, αυτό σας παρηγορεί, μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας, ακόμη κι αν έχει λίγες θερμίδες παραπάνω.