Ένα νέο ενέσιμο φάρμακο με τη δραστική ουσία μεπολιζουμάμπη φαίνεται ότι συνιστά αποτελεσματική θεραπεία κατά των σοβαρών μορφών άσθματος, εκτιμούν δύο νέες μελέτες βρετανών και καναδών επιστημόνων.
Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», η χορήγηση του φαρμάκου δεν μείωσε απλώς την συχνότητα των σοβαρών κρίσεων, αλλά επέτρεψε στους ασθενείς να περιορίσουν τη χρήση των στεροειδών φαρμάκων τα οποία συνδέονται με αρκετές παρενέργειες.

Στην καναδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Οντάριο, συμμετείχαν συνολικά 20 ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν πρεδνιζόνη – στεροειδές το οποίο συνδέεται με παρενέργειες όπως η συσσώρευση κιλών και η απώλεια οστικής μάζας – για ένα διάστημα περίπου εννέα χρόνων.

Σε όσους από αυτούς χορηγήθηκε μεπολιζουμάμπη, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στη χρήση πρεδνιζόνης, χωρίς ωστόσο η κατάσταση των συγκεκριμένων ασθενών να εμφανίσει επιδείνωση. Αντίθετα, όσοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρωματικά εικονικά φάρμακα (Placebo) εμφάνισαν επιδέινωση των συμπτωμάτων τους.

Από την άλλη, και η βρετανική μελέτη του Ινστιτούτου για την Υγεία των Πνευμόνων στην οποία έλαβαν μέρος 61 ασθενείς, είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Ίαν Πάβορντ, από τα νέα ευρήματα προκύπτει ότι η μεπολιζουμάμπη περιορίζει τις σοβαρές κρίσεις άσθματος μέχρι και κατά 50%, επιτρέποντας παράλληλα στους ασθενείς να μειώσουν σημαντικά τη λήψη στεροειδών φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμα:
Εμβόλια και άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.7775.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp

Ποιά εμβόλια πρέπει να κάνουμε;
http://www.vita.gr/html/ent/250/ent.1250.asp