Το στρες μέσα σε μια σχέση δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία των γυναικών, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.
Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γιούτα μελετώντας συνολικά 276 ζευγάρια ηλικίας 40-70 ετών τα οποία ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον 20 χρόνια, οι συνεχείς προβληματισμοί και το άγχος μιας σχέσης προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Προς μεγάλη τους έκπληξη, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε μόνο μεταξύ των γυναικών. Παρά το γεγονός, δηλαδή, ότι και οι σύντροφοί τους αντιμετώπιζαν παρόμοιο κίνδυνο κατάθλιψης και έντονου στρες, η υγεία τους εμφανιζόταν ανέπαφη.
«Υποθέσαμε ότι οι αρνητικές πλευρές ενός γάμου, όπως οι καυγάδες και ο θυμός, συνδέονται με την πρόκληση του μεταβολικού συνδρόμου», αναφέρει η ψυχολόγος κ. Νάνσι Χένρι.
«Με άλλα λόγια, όσες γυναίκες δήλωναν ότι είχαν περισσότερες συγκρούσεις και διαφωνίες με τους συζύγους τους αισθάνονταν πιο μελαγχολικές, κάτι που αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω μεταβολικού συνδρόμου», εξηγεί η ειδικός.
«Κάτι τέτοιο ίσχυε μόνο για τις συζύγους στη συγκεκριμένη έρευνα, αλλά όχι για τους συζύγους τους. Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες με αποτέλεσμα να ασχολούνται περισσότερο με τα προβλήματα της σχέσης τους από ό,τι οι άνδρες», προσθέτει η κ. Χένρι.
Ο καθηγητής ψυχολογίας κ. Τιμ Σμιθ τονίζει βέβαια πως η έρευνα δεν προτείνει στις γυναίκες να αποφεύγουν να κάνουν σχέσεις με άνδρες, αλλά ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις.
«Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων -και θα πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι μας, καθώς πρόκειται για την πρωταρχική αιτία θανάτων και των δύο φύλων-, πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη), θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την ποιότητα της αισθηματικής και οικογενειακής του ζωής», αναφέρει ο κ. Σμιθ.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας.
Διαβάστε ακόμα:
Τι µας συµβαίνει όταν µας πιάνουν τα «ψυχοσωµατικά» µας…
http://www.vita.gr/html/ent/403/ent.8403.asp
13 ερωτήσεις… για τη γυναικεία καρδιά στον καθηγητή κ. Παύλο Τούτουζα.
http://www.vita.gr/html/ent/619/ent.4619.asp
Νέες οδηγίες για την άμυνα της γυναικείας καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.1336.asp
Επικίνδυνο το γυναικείο στρες για το γάμο
Το στρες μέσα σε μια σχέση δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία των γυναικών.