Η δίχρονη Ντακότα Κλαρκ από τη Βρετανία, είδε για πρώτη φορά τη μαμά της χάρη σε μια επαναστατική θεραπεία βλαστικών κυττάρων στην οποία υποβλήθηκε στην Κίνα.

Το κοριτσάκι έφερε από τη γέννησή του δυσπλασία (ανωμαλία στην ανάπτυξη των κυττάρων της περιοχής) στο οπτικό νεύρο και το μεσοκοιλιακό διάφραγμα (Septo-Optic Dysplasia), διαταραχή η οποία την είχε βυθίσει στο σκοτάδι.

Με την τεχνική ενδοφλέβιας έγχυσης βλαστικών κυττάρων ομφαλίου λώρου (IV) όμως, το χαριτωμένο κοριτσάκι είδε και πάλι το φως του.

Η IV όπως ονομάζεται, στοιχίζει περίπου 34.000 ευρώ. Προκειμένου να προσφέρουν στο παιδί τους τη δυνατότητα της όρασης, οι γονείς της μικρής Ντακότα δεν δίστασαν να ταξιδέψουν μέχρι την μακρινή Κίνα, και συγκεκριμένα το Λαϊκό Νοσοκομείο Qingdao αφού η συγκεκριμένη τεχνική δεν εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία.

Εκεί, η μικρούλα υποβλήθηκε σε θεραπεία συνολικής διάρκειας τριών εβδομάδων. Στο τέλος της, μπορούσε ήδη να διακρίνει πρόσωπα και αντικείμενα.

Πρόκειται για μια νέα τεχνική στην οποία μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί μόνο 15 ασθενείς παγκοσμίως. Μάλιστα πρώτη ασθενής ήταν ένα 5χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, το οποίο αν και πριν από τον Ιούλιο του 2007 ήταν τυφλό, τώρα μπορεί να διαβάσει τα γράμματα στην πρώτη σειρά του πίνακα της οφθαλμολογικής εξέτασης (δηλ. τα μεγάλα).

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του κινεζικού νοσοκομείου, η δημοσίευση της νέας θεραπείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους σε συνεργασία με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, προειδοποιώντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση και πολύ πιθανόν τα αποτελέσματά της να μην έχουν διάρκεια.

Διαβάστε ακόμα:
«‘Οπλο» κατά της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.8332.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/512/ent.7512.asp

Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp