Προστασία κατά των αλλεργιών φαίνεται πως προκαλούν οι μαγουλάδες στα παιδιά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα μεγάλης κλίμακας.

Όπως αναφέρει η κ. Χέλεν Ρόουζλαντ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, τα ολοένα και συχνότερα αλλεργικά ξεσπάσματα σε μικρά παιδιά κατά τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να συνδέονται με τον περιορισμό αρκετών παιδικών ασθενειών, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων προληπτικών εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την έρευνα PARSIFAL, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν σε παιδιά τα οποία ζούσαν σε φάρμα, ακολουθούσαν φυσικό τρόπο ζωής και έκαναν περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων και εμβολιασμών.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», στη μελέτη συμμετείχαν 12.540 παιδιά ηλικίας από 5 έως 13 ετών. Από ερωτηματολόγια στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν, προέκυψε ότι το 73% των παιδιών είχε εμβολιασθεί για μαγουλάδες. Το 20% είχε περάσει την ασθένεια (συμπεριλαμβανομένου και του 11% των εμβολιασμένων παιδιών) ενώ το 14% δεν είχε ούτε εμβολιασθεί ούτε νοσήσει ποτέ.

Μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν ποτέ νοσήσει, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα είχαν εμβολιασθεί συγκέντρωναν τελικά τις περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ρινικών αλλεργιών.

Μάλιστα, περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι οι αλλεργίες ήταν λιγότερο συχνές στα παιδιά που είχαν περάσει μαγουλάδες σε αντίθεση με όσα είχαν εμβολιαστεί προληπτικά.

Διαβάστε ακόμα:
Δερματικές αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.2217.asp

Όταν το δέρμα θέλει να διαμαρτυρηθεί, κοκκινίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/069/ent.7069.asp

Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)
http://www.vita.gr/html/ent/159/ent.2159.asp