Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν με τη μέθοδο επαναπρογραμματισμού ενηλίκων δερματικών κυττάρων, να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα στη μάχη κατά του καρκίνου αλλά και να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για διάφορες παθήσεις όπως λ.χ. το Πάρκινσον.

Έτσι για πρώτη φορά, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Ερευνας Whitehead στη Μασαχουσέτη κατάφεραν να αφαιρέσουν από ανθρώπινα κύτταρα μετά τη διαδικασία επαναπρογραμματισμού τους, τα γονίδια με τη μεγαλύτερη πιθανότητα καρκινογένεσης.

Ακόμη, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Cell», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιούς ως «οχήματα» για να μπορέσουν να μεταφέρουν τρία γονίδια στα δερματικά κύτταρα ασθενών με Πάρκινσον. Στη συνέχεια απομάκρυναν τους ιούς από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν μια παρτίδα από κύτταρα τα οποία συμπεριφέρονταν ως εμβρυϊκά (βλαστικά).

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τα κύτταρα που προέκυψαν για τη δημιουργία νευρικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη (ορμόνη η οποία υπάρχει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στους ασθενείς με πάρκινσον) , φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά τη θεραπεία κατά του Πάρκινσον με βάση τα βλαστικά κύτταρα.

Διαβάστε ακόμα:
Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp