Ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας το οποίο μιμείται τις πέντε αισθήσεις μας δημιούργησαν βρετανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Γιόρκ και του Γουόργουικ.

Πρόκειται για το Virtual Cocoon, ένα φουτουριστικό «κράνος» το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ απομακρυσμένων χρηστών που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε διαφορετικές χώρες, δίνοντάς τους την ψευδαίσθηση ότι συνυπάρχουν στο ίδιο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί βίντεο. Εάν π.χ. βλέπει ένα λιοντάρι στην Αφρική τότε θα έχει αυτομάτως την (ψευδ)αίσθηση ότι βρίσκεται και ο ίδιος εκεί, ενώ αν βλέπει ανθισμένους αγρούς θα μπορεί να μυρίσει τα λουλούδια και να νιώσει τη ζέστη.

Η συσκευή διαθέτει σύστημα καταγραφής και ανάλυσης ήχων, οσμών, γεύσεων και δορυφορικής αποστολής δεδομένων για τη μεταφορά τους στον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον οποίο είναι συνδεδεμένο το κράνος.

Επίσης, το πειραματικό κράνος είναι εξοπλισμένο με ειδικό λογισμικό προσομοίωσης και αναπαραγωγής των πέντε αισθήσεων, με τη βοήθεια των οποίων ο χρήστης μπορεί να δει, να ακούσει, να αγγίξει, να μυρίσει και να νιώσει ό,τι βρίσκεται μέσα σε έναν «πραγματικό» εικονικό κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:
Και τώρα software για να τα’ χεις τετρακόσια…
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.6521.asp

Εικονική πλαστική στο Ίντερνετ
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.7195.asp

Tον γνώρισα στο Ίντερνετ
http://www.vita.gr/html/ent/121/ent.6121.asp