Οι κοινοί ιοί ενδεχομένως να ευθύνονται για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες που γεννούν ελπίδες για τη δημιουργία ενός προληπτικού εμβολίου κατά της νόσου για παιδιά.

Η πρώτη μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Βασιλικού Θεραπευτηρίου στη Γλασκώβη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι εντεροϊοί που προκαλούν συνήθως κρυολογήματα, διάρροιες και εμετούς, ανιχνεύονταν πολύ συχνά στο πάγκρεας νεαρών που είχαν πεθάνει από διαβήτη τύπου 1, αλλά όχι στο πάγκρεας υγιών ατόμων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 73 δείγματα παγκρέατος νεαρών ατόμων και ανακάλυψαν ότι στο 60% των δειγμάτων εντοπίζονταν στοιχεία λοίμωξης στο πάγκρεας των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη με εντεροϊούς.
Αντίθετα, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia», σε 50 δείγματα που προέρχονταν από παγκρεατικό ιστό παιδιών χωρίς διαβήτη, δεν βρέθηκε σχεδόν κανένα ίχνος εντεροιού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Άλαν Φούλις, αυτό σημαίνει ότι ένας ιός σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση μπορεί να «πυροδοτήσει» την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να προηγείται του »ξεσπάσματος» του αυτοάνοσου νοσήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει η σκέψη ότι έχουμε βρει τον ένοχο».

Από την άλλη, σε δεύτερη μελέτη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ μελέτησαν 480 νεαρά άτομα με διαβήτη τύπου 1 και άλλα 480 υγιή άτομα προκειμένου να βρουν το γονίδιο και τις παραλλαγές του.

Η έρευνά τους έδειξε ότι σπάνιες παραλλαγές ενός γονιδίου συμβάλλουν στην αντίσταση του οργανισμού στους ιούς, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης νεανικού διαβήτη.

Μετά την επιβεβαίωση της ιογενούς βάσης της νόσου, οι επιστήμονες στοχεύουν στη συνέχεια να ανακαλύψουν εμβόλιο που θα προσφέρει προστασία κυρίως σε παιδιά.

«Στόχος μας είναι ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να προλαμβάνει πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1», τονίζει ο δρ. Φούλις.


Διαβάστε ακόμα
Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Ασπίδα κατά του διαβήτη η βιταμίνη D
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.7238.asp