Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και των αναπνευστικών ιώσεων καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Ειδικά οι αναπνευστικές ιώσεις που ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο τα παιδιά, κρίνονται από τους παιδίατρους σοβαρές, επειδή είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εφιστά την προσοχή των γονιών, καθώς διανύουμε περίοδο έξαρσης των περιστατικών της γρίπης και της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης. Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του European Paediatric Association (EPA/UNEPSA) και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, «η γρίπη φέτος μας επισκέφθηκε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι και η περίοδος νοσηρότητας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι ήπιας μορφής και ελάχιστα από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, έχουν εμφανίσει κάποια επιπλοκή. Αντίθετα, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι η αναπνευστική λοίμωξη αυτής της περιόδου η οποία προκαλεί επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, κ.λπ. αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου».

Τα συμπτώματα
-Οι αναπνευστικές ιώσεις εμφανίζονται με υψηλό πυρετό (39-40) που διαρκεί 5 ή 6 μέρες και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο πυρετός δεν πέφτει εύκολα με τη λήψη αντιπυρετικών. Επίσης, προκαλεί έντονο ρίγος και βήχα.
-Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά. Αν ο βήχας εξελίσσεται και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από γιατρό για την πρόληψη επιπλοκών.
-Το χαρακτηριστικό του ιού της γρίπης, φέτος, είναι ότι εμφανίζεται με πυρετό για περίπου τρία 24ωρα, στη συνέχεια πέφτει και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα αλλά μετά επανεμφανίζεται ο πυρετός για δύο ημέρες.

Χρήσιμες συμβουλές
Για να αποφύγετε μια ίωση
-Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα πλούσια αυτή την περίοδο σε φρούτα και λαχανικά που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C (πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κ.λπ.) ώστε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας.
-Φροντίστε να αερίζετε καλά τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεστε.
-Πλένετε καλά τα χέρια τα δικά σας και των παιδιών σας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το πλύσιμο των χεριών μέσω των οποίων συχνά μεταφέρονται οι ιοί βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Για να την περάσετε ελαφρά
-Αποφεύγετε την υπερβολική κόπωση
-Ακολουθείτε πατροπαράδοτες θεραπείες και προσεγγίσεις όπως είναι τα ζεστά ροφήματα, οι ζεστές σούπες και η κατανάλωση χυμών πορτοκαλιού.

Πόσοι πάνε στα νοσοκομεία
Στις εφημερίες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων προσέρχονται περισσότερα από 500 παιδιά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παιδιάτρων, το 70% των παιδιών έχει προσβληθεί από την αναπνευστική λοίμωξη που ενδημεί αυτή την εποχή και το 30% από τον ιό της γρίπης. Άλλωστε, στη χώρα μας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 218 κρούσματα γρίπης σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα:
Aρρωσταίνει συχνά στον παιδικό σταθμό. Tι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.1503.asp

«Mαμά, πονάω…» Πότε πρέπει να το πάτε επειγόντως στο γιατρό!
http://www.vita.gr/html/ent/077/ent.6077.asp

Πώς να μετρήσω σωστά τον πυρετό του;
http://www.vita.gr/html/ent/487/ent.6487.asp