Οι έφηβοι που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης από τους υπόλοιπους.

Το εντυπωσιακό εύρημα ανήκει στην επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτενμπορκ.

Σύμφωνα με το έντυπο «Acta Paediatrica», οι ειδικοί μελέτησαν συνολικά 3.972 αγόρια από την ηλικία των 15 ετών και τρία χρόνια αργότερα ανέλυσαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για το σουηδικό στρατό.

«Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης ψαριού και των υψηλών επιδόσεων για τους εφήβους που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Κγιέλ Τόρεν.

«Όταν, μάλιστα, έτρωγαν ψάρι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, η βελτίωσή τους διπλασιαζόταν», συμπληρώνει ο ειδικός.

Συγκεκριμένα, όσα αγόρια κατανάλωναν ψάρι μία φορά την εβδομάδα, συγκέντρωναν κατά 6% υψηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν καθόλου, ενώ οι επιδόσεις όσων έτρωγαν ψάρι συχνότερα, εκτοξεύονταν 11% περισσότερο από εκείνες των συνομηλίκων τους.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί ο ακριβής μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την ευεργετική δράση του ψαριού, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι έχει άμεση σχέση με τα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 που περιέχει. Αν και η έρευνα έγινε με αγόρια, είναι μάλλον προφανές ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τα κορίτσια.

Διαβάστε ακόμα:
Τα ψάρια «προστατεύουν» τους διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/063/ent.8063.asp

Ψάρια εναντίον εκζέματος
http://www.vita.gr/html/ent/425/ent.7425.asp

Tα ψάρια-πρωταθλητές
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.1378.asp