Το αλάτι «ανεβάζει» τη διάθεση και ίσως γι’ αυτό κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μετά από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά που στερούνταν το χλωριούχο νάτριο (δηλαδή το αλάτι) απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως να πίνουν μια γλυκιά ουσία.

«Τα πράγματα τα οποία κανονικά προσέφεραν ευχαρίστηση στα ποντίκια δεν τους προκαλούσαν πια την ίδια απόλαυση, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η έλλειψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη», αναφέρει η ερευνήτρια κ. Κιμ Τζόνσον.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ιδέα ότι το αλάτι αποτελεί μια φυσική αντικαταθλιπτική ουσία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μπαίνουμε σε τόσο μεγάλο πειρασμό να αλατίζουμε το φαγητό μας υπερβολικά, τη στιγμή που γνωρίζουμε τους κινδύνους για την υγεία μας από την κατάχρησή του (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα κτλ.).

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι παγκοσμίως η μέση κατανάλωση αλατιού κατά άτομο ανέρχεται στα 10 γρ. την ημέρα, ξεπερνώντας κατά 4 γρ. την προτεινόμενη ποσότητα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων που είναι 6 γρ.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε ίσως να σημαίνει ότι ο οργανισμός μας τελικά έχει την ανάγκη να καταναλώνει περίπου 8 γρ. ημερησίως.

Διαβάστε ακόμα:
Το αλάτι παχαίνει τα παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.5016.asp

Μία πρέζα αλάτι
http://www.vita.gr/html/ent/717/ent.4717.asp

Βαλσαμόχορτο κατά της κατάθλιψης
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.7526.asp

Είναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.asp