Η έλλειψη βιταμίνης D κατά την εφηβεία οδηγεί σε υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο, που και τα δύο προαναγγέλλουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα ανησυχητικά ευρήματα, που ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μαρτυρούν ότι τελικά η «βιταμίνη της ηλιοφάνειας», πέρα από τα δυνατά κόκαλα που μας χαρίζει, έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι έφηβοι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και υψηλό σάκχαρο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ακόμη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ίδια παιδιά αντιμετώπιζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται με διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Τζάρετ Ρέις, τα τελευταία ευρήματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η λήψη επιπλέον βιταμίνης D με συμπληρώματα διατροφής σε άτομα με χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμα:
Η βιταμίνη D προστατεύει τον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/348/ent.8348.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Το πιεσόμετρο κάνει καλό στα νεφρά!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.8702.asp