Διαβάστε που μπορείτε να μετρήσετε δωρεάν την πίεσή σας. Ένα στα τέσσερα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται στην υπέρταση. Η υπέρταση, δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη ή να αποτελεί ένδειξη μιας ήδη υπάρχουσας νεφρικής δυσλειτουργίας. Από την άλλη μεριά, τα νεφρά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σε αυτή την αμφίδρομη –και συχνά επικίνδυνη- σχέση ανάμεσα στα νεφρά και την αρτηριακή πίεση, είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (12 Μαρτίου).

Μάλιστα, ακριβώς εξαιτίας αυτής της σχέσης μεταξύ νεφρικής λειτουργίας και αρτηριακής πίεσης, συνιστάται όλοι όσοι έχουν αρτηριακή πίεση να ελέγχονται για την πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφροπάθεια.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο πιο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση τόσο περισσότερο μειώνεται η ροή αίματος προς το νεφρό, καταστρέφοντας τη δομή του, βλάπτοντας τη λειτουργικότητά του και οδηγώντας τελικά σε χρόνια νεφρική νόσο.

Όταν έχουν δημιουργηθεί νεφρικές βλάβες λόγω υπέρτασης, τότε τα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν και να αποβάλλουν τις περιττές ουσίες και το επιπλέον νερό από το αίμα, να απομακρύνουν τις τοξίνες ή να παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ερυθροποιητίνη. Η έλλειψη της τελευταίας μειώνει το ποσό του οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που αναγκάζει την καρδιά να δουλέψει πιο έντονα. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής αισθάνεται συχνά κουρασμένος και μπορεί να εμφανίσει και καρδιαγγειακή νόσο.

Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τη σχέση μεταξύ νεφρών και υπέρτασης, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία έχει στήσει δύο «περίπτερα» όπου θα έχετε την ευκαιρία να μετρήσετε δωρεάν την πίεσή σας. Τα περίπτερα θα λειτουργήσουν
Στην Αθήνα στις 12 και 13 Μαρτίου στην Πλατεία Συντάγματος.
Στη Θεσσαλονίκη στις 14 και 15 Μαρτίου στην Πλατεία Αριστοτέλους.