Σε «παγκόσμια θολούρα» οδηγούμαστε, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τέξας, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τα επίπεδα ορατότητας στον ουρανό.

Βασικό ρόλο στο καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα παίζουν τα αερολύματα, τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, καθώς και τα σταγονίδια που προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Το θολό πέπλο απλώνεται πάνω από τη νοτιοανατολική Ασία, τη νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στο βορειοαμερικανικό ουρανό έχει σταθεροποιηθεί, ενώ στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί.

«Τα αερολύματα καλύπτουν αρκετά μέρη του πλανήτη, αλλά κυρίως την Ασία», αναφέρει ο ερευνητής κ. Ρόμπερτ Ντίκινσον από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος μαζί με δύο άλλους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέλυσαν τα επίπεδα ορατότητας που κατέγραψαν συνολικά 3.250 μετεωρολογικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο, από το 1973 μέχρι το 2007.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να βοηθήσουν μελλοντικές έρευνες, ώστε να εντοπίσουν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές που παρατηρούνται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και πώς αυτές συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές.

Διαβάστε ακόμα:
Άλλος αέρας στο σπίτι σας!
http://www.vita.gr/html/ent/228/ent.8228.asp

Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί καρδιακές προσβολές
http://www.vita.gr/html/ent/901/ent.4901.asp

Η μόλυνση στο εδώλιο και για την παχυσαρκία!
http://www.vita.gr/html/ent/334/ent.7334.asp