Μια πρωτεΐνη η οποία λειτουργεί σαν «μαγνήτης» ίσως αποτελεί το φυσικό «φρένο» των καρκινικών μεταστάσεων, όπως διαπίστωσαν βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής την Ελληνίδα δρ. Αγγελική Μαλλίρη.

Το σημαντικό αυτό εύρημα έρχεται από τους ειδικούς του βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η καταστροφή μιας πρωτεΐνης, της Tiam1, συμβάλει στις καρκινικές μεταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός δύο πρωτεϊνών (Tiam1 και Src) πυροδοτεί μια διαδικασία που «μαγνητίζει» μια ολόκληρη ομάδα πρωτεϊνών στην πρώτη πρωτεΐνη (Tiam1).

Στη συνέχεια, όπως διαπίστωσαν όμως, η προσκολλώμενη ομάδα πρωτεϊνών καταστρέφει την Tiam1, ο ρόλος της οποίας είναι να κρατά αρραγείς τους συνδέσμους μεταξύ των κυττάρων. Η καταστροφή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης έχει ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση των κυτταρικών συνδέσμων, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να «διασκορπιστούν» στον υπόλοιπο οργανισμό.

Τα ευρήματα αυτά γεννούν στους ειδικούς την ελπίδα της δημιουργίας ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή της Tiam1 και, συνεπώς, τη «μετανάστευση» της νόσου.

Όπως εξηγεί η δρ. Μαλλίρη από το Ινστιτούτο Πάτερσον του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ: «Αποδείξαμε ότι, μπλοκάροντας την καταστροφή της πρωτεΐνης Tiam1, μπορούμε να αποτρέψουμε το διασκορπισμό των καρκινικών κυττάρων. Επαναφέροντας τους κυτταρικούς συνδέσμους, πιθανότατα θα εμποδίσουμε τη μετάσταση της νόσου».

Διαβάστε ακόμα:
Ρίχνουν… σφαίρες κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/699/ent.8699.asp

Πρόληψη των μεταστάσεων από έλληνες επιστήμονες
http://www.vita.gr/html/ent/094/ent.8094.asp

Καρκίνος: Ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp