Οι ενέσεις botox για την καταπολέμηση των ρυτίδων ίσως προκαλούν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ολλανδοί ειδικοί τονίζουν ότι οι ενέσεις αλλαντοτοξίνης (botox) «παγώνουν» μερικώς τους μυς του προσώπου και αποτρέπουν τις φυσικές συσπάσεις τους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά και την εκφραστικότητα του προσώπου.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, η επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζούντιθ Γκραμπ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτική συμπεριφορά.

«Καθημερινά καταπιέζουμε αρνητικά συναισθήματα από ευγένεια», αναφέρει η ειδικός. «Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτει ότι, παραλύοντας ένα μυ ο οποίος βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, καταπιέζουμε τα συγκεκριμένα συναισθήματα», εξηγεί.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται: «Είναι απλά botox και όχι κάποια σοβαρή επέμβαση, μπορώ να το κάνω και μετά να επιστρέψω στη δουλειά μου». Όμως, ξεχνούν ότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες», διευκρινίζει η δρ. Γκραμπ.

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί, οι οποίοι εφαρμόζουν θεραπείες αλλαντοτοξίνης, υποστηρίζουν ότι κανονικά η θεραπεία με botox δεν θα πρέπει να παραλύει το πρόσωπο ή να εμποδίζει τις εκφράσεις του προσώπου.

Διαβάστε ακόμα:
8 ερωτήσεις για το… botox
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.5497.asp

Η πολλή τηλεόραση προκαλεί κατάθλιψη
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.8452.asp

Xαμογελάστε χωρίς το φόβο των ρυτίδων
http://www.vita.gr/html/ent/331/ent.1331.asp