… τους λοβούς των αυτιών! Μπορεί τα τεράστια αστραφτερά σκουλαρίκια-«πολυέλαιοι», όπως ονομάζονται, να είναι εντυπωσιακά, όμως είναι πιθανό να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στους μαλακούς λοβούς των αυτιών.

Αυτό, όπως εκτιμούν βρετανοί ειδικοί, οφείλεται στο βάρος των σκουλαρικιών τα οποία τραβούν το λοβό προς τα κάτω, με αποτέλεσμα αυτός να επιμηκύνεται και να μεγαλώνει η τρύπα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου από το συνεχές βάρος ο λοβός… σκίζεται εντελώς. Ολοένα και συχνότερα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με πλαστική χειρουργική.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Ρομπέρτο Βιλ από το Κέντρο Αισθητικής Χειρουργικής στο Λονδίνο, ο μαλακός ιστός, από τον οποίο αποτελείται ο λοβός, τεντώνεται από το βάρος του σκουλαρικιού, με αποτέλεσμα με τον καιρό η τρύπα να μεγαλώνει και, στο τέλος, να μετατρέπεται σε ένα κάθετο άνοιγμα.

«Το μεγάλο βάρος μπορεί να σχίσει τον ιστό του λοβού», εξηγεί. «Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια ή απλώς μερικούς μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά φοράει κανείς βαριά σκουλαρίκια, πόσο μαλακός και λεπτός είναι ο ιστός του λοβού και εάν η γυναίκα «παίζει» με τα σκουλαρίκια της».

Η αναδόμηση του λοβού πραγματοποιείται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Ο χειρουργός ράβει τις δύο άκρες του λοβού δημιουργώντας και πάλι μια ενιαία επιφάνεια, η οποία μπορεί να τρυπηθεί και πάλι 8 με 10 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, σε περίπτωση αναδόμησης η ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική μετά, επιλέγοντας ελαφρύτερα τρυπητά σκουλαρίκια ή κλιπς, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω βλάβη στους λοβούς.

Διαβάστε ακόμα:
Όλα όσα φοβόμαστε για τις πλαστικές επεμβάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/267/ent.1267.asp

Εικονική πλαστική στο Ίντερνετ
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.7195.asp