Ομάδα βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε μια ορμόνη, την κισπεπτίνη, που μπορεί «να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης» στην αναπαραγωγική λειτουργία των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας εξαιτίας της έλλειψης ορισμένων ορμονών.

Οι ειδικοί του Imperial College στο Λονδίνο πιστεύουν ότι κατάφεραν να φτάσουν σε μια αποτελεσματική, αλλά και ασφαλή τεχνική για την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας.

Σε σχετική δοκιμή έλαβαν μέρος 10 γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν περίοδο και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Στις μισές από αυτές, λοιπόν, οι ερευνητές χορήγησαν κισπεπτίνη, ενώ στις υπόλοιπες ένα απλό αλατούχο διάλυμα.

Στη συνέχεια, έλαβαν δείγμα αίματος από την καθεμία, ώστε να εξετάσουν τα επίπεδα δύο βασικών ορμονών για τη διαδικασία της ωορρηξίας: της ωχρινοτροπίνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).

Συγκριτικά με την ψευδοθεραπεία αλατούχου διαλύματος, η θεραπεία κισπεπτίνης κατάφερε να αυξήσει 48 φορές τα επίπεδα της ωχρινοτροπίνης και 16 φορές τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

«Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία υποδεικνύουν ότι η θεραπεία κισπεπτίνης θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αναπαραγωγική δυνατότητα γυναικών με χαμηλά επίπεδα ορμονών», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Γουάλγιτ Ντίλο.

Διαβάστε ακόμα:
Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp

Λιγότερη IVF, καλύτερη IVF
http://www.vita.gr/html/ent/751/ent.5751.asp

Νέες μέθοδοι και καλύτερα αποτελέσματα
http://www.vita.gr/html/ent/358/ent.1358.asp