Με υψηλότερο κίνδυνο εξάρτησης συνδέεται τελικά το φάρμακο μοδαφινίλης, το οποίο λαμβάνεται κυρίως για την ενίσχυση της πνευματικής εγρήγορσης.

Τα νέα αποτελέσματα ήρθαν στο φως από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ουσιών των ΗΠΑ. Όπως δημοσιεύεται μάλιστα στο έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, ο κίνδυνος εξάρτησης από τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι τελικά υψηλότερος από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Το φάρμακο μοδαφινίλης -κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Modiodal και Provigil- χορηγείται κανονικά με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της ναρκοληψίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ νεαρών που αναζητούν τρόπους να τονώσουν τις νοητικές τους επιδόσεις.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 10 υγιείς άνδρες ηλικίας από 23 έως 46 ετών. Σε κάποιους από αυτούς χορηγείτο μοδαφινίλη, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Με τη βοήθεια τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan), οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η λήψη του φαρμάκου προκαλούσε αλλαγές στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, παρόμοιες με εκείνες που προκαλούν τα κλασικά διεγερτικά φάρμακα, όπως το Ritalin. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι η μοδαφινίλη αύξανε τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, που συνδέεται με την ευχαρίστηση, δημιουργώντας εξάρτηση.

Διαβάστε ακόμα:
Τα ναι και τα όχι της γερής µνήµης
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.8399.asp

Ένα χάπι μνήμης για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/323/ent.8323.asp

Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;
http://www.vita.gr/html/ent/048/ent.2048.asp