Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες γονιμότητας έκαναν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του ερευνητικού κέντρου του Νοσοκομείου MaisonneuveRosemont.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Molecular Human Reproduction», οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να κλωνοποιήσουν την πρωτεΐνη BSP (Binder of Sperm) που είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση του σπέρματος.

Τα νέα ευρήματα, όπως εκτιμούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες γονιμότητας ή νέες μεθόδους ανδρικής αντισύλληψης.

«Είχαμε απομονώσει και αναλύσει την πρωτεΐνη BSP στο παρελθόν σε ζώα, όπως ο ταύρος και ο αγριόχοιρος», λέει ο καθηγητής Ιατρικής και Βιοχημείας δρ. Πουτασγουάμι Μαντζουνάθ.

«Από τα πειράματά μας προέκυψε ότι, αν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη λείπει ή δεν λειτουργεί φυσιολογικά σε κάποια είδη, τότε παρατηρούνται προβλήματα γονιμότητας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η BSP είναι το ίδιο σημαντική και για τους ανθρώπους», εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.7244.asp

Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp

Δυνατό μυαλό; Δυνατότερο σπέρμα!
http://www.vita.gr/html/ent/100/ent.8100.asp

Πώς θα παρατείνω τη γονιμότητά μου;
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.1144.asp