Δύο νέες έρευνες, μία ευρωπαϊκή και μία αμερικανική, θέτουν υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της βασικής μέχρι σήμερα εξέτασης για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», η βασική εξέταση για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), επιτυγχάνει να σώσει μικρό αριθμό ασθενών, αλλά εκθέτει πολλούς περισσότερους σε «βαριές» θεραπείες που δεν έχουν τελικά ανάγκη.

Στην περίπτωση της αμερικανικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, έλαβαν μέρος περίπου 77.000 άνδρες από 10 διαφορετικά ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι με την παρέλευση 10 ετών από τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, η εξέταση του PSA δεν έδειξε να περιορίζει τη θνησιμότητα των ασθενών από τη νόσο.

Η ευρωπαϊκή μελέτη, από την άλλη, έλαβε υπόψη της ερευνητικά στοιχεία για 162.000 άνδρες από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Φιλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία).

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν μεικτά: Η πρώιμη διάγνωση, ναι μεν, συσχετίστηκε με μείωση του ποσοστού θανάτων κατά 20%, όμως αυτή θεωρήθηκε σχετικά μικρή. Παράλληλα, όμως, οδήγησε και πολλούς άνδρες στο να ακολουθήσουν ισχυρές θεραπείες χωρίς πραγματικά να τις έχουν ανάγκη.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν τύπο καρκίνου ο οποίος αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Έτσι, ακόμη κι αν τον εμφανίσουν, οι περισσότεροι άνδρες έχουν πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο άλλο αίτιο τελικά, παρά από τη νόσο.

Οι δύο νέες έρευνες χαρακτηρίστηκαν από πολλούς επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή, όπως διαπιστώθηκε βάσει των νέων ευρημάτων, οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζουν διεξοδικά τα οφέλη και τους κινδύνους από μια δραστική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο δρ. Ότις Μπρόλι, «οι μελέτες αυτές είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της ανδρικής υγείας… Έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένους αριθμούς».

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp

Δεν είναι προστάτης, είναι προστατίτιδα!
http://www.vita.gr/html/ent/448/ent.1448.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: