Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο εμβόλιο, το οποίο κάνει η μητέρα πριν από την εγκυμοσύνη και προστατεύει το μωρό από έναν πολύ επικίνδυνο ιό, τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), που ευθύνεται για σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος των νεογέννητων παιδιών.

Αν και τις περισσότερες φορές οι ενήλικοι που μολύνονται με τον κυτταρομεγαλοϊό δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, οι γυναίκες, όταν μολύνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο με κίνδυνο μόνιμων σοβαρών βλαβών για το νεογέννητο, όπως απώλεια της όρασης και του τριχωτού, έλλειψη συντονισμού των άκρων και μειωμένη αίσθηση της αφής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της επιστημονικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», το νέο εμβόλιο κατά του CMV περιορίζει σημαντικά τις περιπτώσεις μόλυνσης των γυναικών, με αποτέλεσμα να μειώνει και τον κίνδυνο μετάδοσής του στα μωρά.

«Η ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού κατά την εγκυμοσύνη ήταν μεταξύ των κυριότερων προτεραιοτήτων για το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής από το 2001», υποστηρίζει ο δρ. Ρόμπερτ Φ. Πας.

Στις κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου συμμετείχαν συνολικά 464 γυναίκες που δεν κυοφορούσαν κατά την περίοδο του εμβολιασμού, ηλικίας από 14 έως 40 ετών. Οι ειδικοί τις χώρισαν σε δύο ομάδες: Σε ορισμένες χορήγησαν τρεις δόσεις του εμβολίου μέσα σε διάστημα έξι μηνών και σε κάποιες άλλες χορήγησαν ένα ψευδοεμβόλιο.

Λίγο καιρό αργότερα, διαπίστωσαν ότι στην πρώτη ομάδα είχαν μολυνθεί με τον ιό 18 γυναίκες έναντι 31 γυναικών από τη δεύτερη. Μάλιστα, μία επιπλέον ανάλυση 42 μήνες μετά, επιβεβαίωσε το αρχικό συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει το εμβόλιο εξακολουθούσαν να έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τον ιό.

Στη συνέχεια, 97 γυναίκες από την πρώτη και 118 γυναίκες από τη δεύτερη ομάδα έμειναν έγκυες. Όταν τα μωρά γεννήθηκαν, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μόνο ένα είχε μολυνθεί με τον ιό ανάμεσα στα 81 μωρά της πρώτης ομάδας που επέζησαν του τοκετού. Αντίθετα, 3 περιπτώσεις μόλυνσης καταγράφηκαν μεταξύ των 97 μωρών που ανήκαν στην ομάδα του ψεύτικου εμβολίου.

Διαβάστε ακόμα:
Eγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Πώς να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.6383.asp

Η αµνιοπαρακέντηση στο… µικροσκόπιο
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.8207.asp