Πρωτοποριακή η προσπάθεια σκωτσέζων επιστημόνων να δημιουργήσουν συνθετικό αίμα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Πρόκειται για μια τριετή μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος της Σκωτίας, που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στο υπάρχον σύστημα μεταγγίσεων, το οποίο μέχρι σήμερα στηριζόταν αποκλειστικά σε δότες αίματος.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το τεχνητό αίμα θα παρασκευάζεται από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που θα προέρχονται από εξωσωματικές. Αυτά θα εξετάζονται, ώστε να εξακριβώνεται ποια θα ανέπτυσσαν κανονικά ομάδα αίματος μηδέν ρέζους αρνητικό, δηλαδή την ομάδα αίματος που είναι ευρέως γνωστή ως «παγκόσμιος δότης αίματος», καθώς γίνεται αποδεκτή από όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

Μετά την εξέταση αυτή, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα είναι σε θέση να παράγουν απεριόριστες ποσότητες της συγκεκριμένης ομάδας αίματος χάρη στην ικανότητα των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων να αναπαράγονται χωρίς όριο.

Στόχος τους, όπως ισχυρίζονται, είναι η ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων, ώστε να αναπτυχθούν σε ώριμα, ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγγίσεις αίματος εκτάκτου ανάγκης.

Το κυριότερο όλων, όμως, σύμφωνα και με τους ειδικούς, είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο τύπο αίματος δεν θα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από διάφορους ιούς ή νόσους, όπως από τον HIV ή την ηπατίτιδα.

Επικεφαλής της ενδιαφέρουσας προσπάθειας θα είναι ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος της Σκωτίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, κ. Μαρκ Τέρνερ.

Ωστόσο, πριν από περίπου ένα χρόνο, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology είχε ήδη ανακοινώσει ότι πέτυχε την παραγωγή στο εργαστήριο δισεκατομμυρίων ενεργών ερυθρών αιμοσφαιρίων από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Στη συνέχεια, παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη της έρευνας «κόλλησε» λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων που οφείλονταν στην απαγόρευση της χρήσης εμβρυϊκών κυττάρων σε έρευνες, την οποία είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Μπους.

Διαβάστε ακόμα:
Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Βλαστικά κύτταρα εναντίον νευρολογικών ασθενειών
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.6729.asp