Πριν από λίγο καιρό, η επιστημονική επιθεώρηση «Circulation» είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» στις ΗΠΑ είχε καταφέρει να εντοπίσει ένα γονίδιο, το οποίο συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Πέρα όμως από το πρώτο γονίδιο, εν συνεχεία οι ερευνητές ανακάλυψαν άλλες εννέα ακόμη γονιδιακές παραλλαγές, οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στο ρυθμό των καρδιακών συστολών, γνωστός ως «διάστημα QT», με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου.

«Σχεδόν τα μισά από τα νέα γονίδια εμφανίζονταν για πρώτη φορά και κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει ότι έπαιζαν κάποιο ρόλο στη βιολογία της καρδιάς», αποκαλύπτει ο δρ. Νταν Άρκινγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξέτασαν 15.842 περιπτώσεις. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσες περισσότερες από τις «ένοχες» παραλλαγές έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει παρατεταμένο διάστημα QT.

«Ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι πολύ σοβαρός. Δεν έχει δεύτερη ευκαιρία», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας και συμπληρώνει: «Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου δεν φέρουν άλλους παράγοντες επικινδυνότητας. Δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη, ούτε είναι παχύσαρκοι. Σε αυτή την περίπτωση, η γενετική ίσως να αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τα άτομα αυτά».

Διαβάστε ακόμα:
H καρδιακή ανακοπή μπορεί να προβλεφθεί!
http://www.vita.gr/html/ent/058/ent.1058.asp

Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

To γονίδιο της καρδιομυοπάθειας
http://www.vita.gr/html/ent/326/ent.8326.asp